Pinhal Da Torre, Alqueve Vinho Regional Tejo, 2019
Pinhal da Torre, de Quinta ligt in Alpiarca, midden in het mooste deel van Ribatejo in Portugal. De 36 hectaren zijn generaties lang in eigendom van de familie Saturnino Cunha. Zij vertegenwoordigen de nieuwe lichting wijnmakers die de gezonde ambitie hebben om wijnen te produceren die zich kunnen meten met de internationale top. Hun focus ligt gelukkig niet in overextractie, maar wel op puurheid, eigen lokaal karakter en elegantie.Karaktervolle dinerwijn met een vrijwel onbeperkt gastronomisch potentieel: van fijn haarwild, via weide-lam en schaap tot couscous, van bouillabaisse tot paella.
WIJNMAKER
Pinhal da TorreBODEM
Op het noorden gelegen wijngaarden met oceaaninvloed. Bodem bestaat uit voornamelijk zand en klei. Warm overdag en koel 's nachts. In conversie naar biologische aanpak (certificaat Codimaco).VINIFICATIE
Handmatig geoogste druiven met het unieke Portugese traditionele Port-inweekproces in de lagares (kneuzing door voettreden) en een koude inweking gedurende 24 uur. Vergisting op een temperatuur van +/- 30 graden C. rijping op eikenhouten vaten (6 maanden, gedeeltelijk Frans en gedeeltelijk Amerikaans eiken).DRUIVEN
Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta RorizKLEUR
Fraaie, glanzende robijnrode kleur. Iets verkleuring door de rijping op eikenhout.NEUS
Al jarenlang is deze wijn geliefd om het zeer gesoigneerde karakter. Ook deze jaargang maakt de verwachtingen waar! Subtiele tonen van het gebruikte eikenhout; rode en zwarte vruchten, specerijen (kardemom, kaneel eucalyptus en rozemarijn. Fraaie combinatie van nuance en verleiding.SMAAK
Verfijnde aanzet, beschaafd en allesbehalve overdonderend. Krachtig, maar geenszins zwaar. De o zo smakelijke wijnzuren houden het geheel opvallend verteerbaar. Staat in schril contrast met de ongenuanceerde Portugese rode wijnen van weleer. Tannines lijken te zijn gepolijst en bieden nog net enige tegenstand waardoor dit ook aan tafel zo'n gewaardeerde wijn is. Iets rul, maar de sappigheid en vulling winnen het zonder meer. Puur en zonder opsmuk.CULINAIR
Karaktervolle dinerwijn met een vrijwel onbeperkt gastronomisch potentieel: van fijn haarwild, via weide-lam en schaap tot couscous, van bouillabaisse tot paella. Maar ook een eenvoudige, huisgemaakte pizza zal niet misstaan.