Château Signac Pliocene 2019 Côtes du Rhône AOC
Château Signac, speciaal voor de herfst en winter, maar zeker ook voor andere jaargetijden. Met vrienden bij het haardvuur, stukje geitenkaas en wat charcuterie
WIJNMAKER
Château Signac
BODEM
Zandbodem met een aardige hoeveelheid klei en een toplaag van grind en keien. Wijngaarden (33 ha in totaal) aan de voet van 'la Dent de Signac' gelegen, nabij Bagnols sur Cèze.
VINIFICATIE
Na de handmatige oogst worden de druiven bij binnenkomst in de chai nogmaals streng gecontroleerd. Alle druiven worden ontsteeld. Een deel van het sap vergist op traditionele wijze, een ander deel volgens de methode 'macération carbonique'. De most wordt rondgepompt voor maximale extractie.
DRUIVEN
60% Grenache, 15% Carignan, 10% Syrah, 10% Mourvèdre en 5% Counoise.
KLEUR
Kenmerkende Rhône/Grenachekleur: vitaal paars met enige transparantie.
NEUS
Een voorbeeldige \"Côtes du Rhône-neus\"! Volop kruiden (rozemarijn, tijm, laurier maar ook barstensvol rode vruchten. De klassieke druiventrilogie (GSM) wordt hier aangevuld met Carignan en Counoise; dat zorgt voor de nodige spanning in de geur. Onderscheidend daardoor bovendien ten aanzien van andere wijnen uit deze grote streek.
SMAAK
Sappige, haast lichtvoetige aanzet. Gul en genereus en met enige toediening van zuurstof (slurpen mag!) evolueert de wijn in de mond al snel richting een serieuze cru (met Cairanne als referentie). Delicate Rhône-stijl die zich onderscheidt in fijnheid en toegankelijkheid. Het alcoholgehalte van 14% is quasi afwezig. Wanneer de wijn de mond eenmaal verlaten heeft (spuugbak of afgedaald in het lichaam blijft de wijn nog eindeloos lang nagalmen in de mond. En het verlangen naar een volgende slok wordt er niet minder om...
CULINAIR
Een wijn met volop mogelijkheden: een eenvoudig stukje gegrilde bavette (bij voorkeur dun gesneden zoals alleen Franse slagers dat lijken te kunnen...) met gebakken sjalot. Maar ook een fractie gekoeld bij charcuterie. Lokaal drinken ze 'm bij voorkeur bij Picodon, een (gerijpt) geitenkaasje.