Bio-Weingut Kemetner Grüner Veltliner Kamptal DAC 2024
De biologische wijnmakerij Kemetner, gelegen in Etsdorf bij kasteel Grafenegg in het zuidelijke Kamptal, wordt sinds 2019 gerund door Simon Kemetner in de 12e generatie. Dit wijnhuis bestaat al meer dan 375 jaar!
Druiven
Grüner Veltliner
Kleur
Fonkelend witgoud met een groengele zweem.
Neus
De druif verloochent zich bepaald niet: frisse, opwekkende citrustonen - denk aan limoenzest, citroen en witte grapefruit - stuiven het glas uit! Aangevuld met frisse peer, groene asperges, het groen van de venkelknol en gekneusd muntblad. Aardig wat mineraliteit bovendien. Kent u de term petrichor? Het zo herkenbare luchtje van natte tegels na een mals buitje. Dat is in zekere zin ook aanwezig. Volop variatie in de neus!
Smaak
Rank en zuiver, zo zien we het graag bij een Grüner! Maar dunnetjes is het zeker niet. Juist behoorlijk wat smaakrijkdom voor dit type wijn. Goed gevuld dus en de smakelijke zuren zijn fraai verpakt. Een wijn met een groter dorstlessend vermogen kunnen we zo 1-2-3 niet bedenken. Derhalve betiteld als ‘gevaarlijke doordrinker’. Een gewaarschuwd mens…
Culinair
Na de proefsessie geschonken bij een spaghetti met gerookte zalm, groene asperges en citroenzest en dat bleek een perfecte combinatie! We gaan er gemakshalve van uit dat het eveneens een perfecte begeleider is van sushi, tartaar van rauwe vis (‘gegaard’ in limoensap) of als frisse tegenhanger van een Hollandse Nieuwe.
Land
Oostenrijk
Streek
Kamptal