Mas Pagès Les Eboulis de Pierre 2024 Pays d'Oc IGP
Mas Pagès Les Éboulis de Pierre is een elegante, biologische witte wijn, gebaseerd op een frisse Sauvignon-Chardonnay blend. Fris, mineraalrijk en goed in balans, perfect te combineren met vis, fruits de mer of lichte dagschotels. Het wijngoed is in 2018 opgericht door Pierre Pagès en ligt rond Pic Saint Loup in de Languedoc.
Vinificatie
Handmatige oogst. Beide druivenrassen worden tegelijkertijd geplukt. Ongewoon bij een assemblage en in het geval van Mas Pagès betekent dit dat de Sauvignon Blanc-druiven, bewust weliswaar, nét wat onrijp geplukt worden. De Chardonnay-druiven daarentegen zijn op dat moment rijp en gezond. De verschillende druivenrassen worden samen vergist om al zo vroeg mogelijk complexiteit te ontwikkelen. Vergisting en rijping op RVS-cuves.
Druif/Druiven
70% Sauvignon Blanc en 30% Chardonnay.
Kleur
Fris witgeel met een groene zweem.
Neus
Uitnodigende combinatie van groene vruchten, steenfruit en mineraliteit. Dat verklaren we graag nader: het groene fruit manifesteert zich in de vorm van rode -, groene appel en optimaal rijpe peer. Gevolgd door sappige witte nectarine en wijngaardperzik. Aansluitend, of tenslotte zo je wil, een flinke dosis natte stenen (petrichor!). Zeer geslaagd! De vergelijking met Albariño is wellicht wat ‘uit de richting’, maar gaat zeker niet mank!
Smaak
Heerlijk zuivere, maar duidelijk door de zon beïnvloede smaakkracht. Ferm, maar met behoud van frisheid. De weelderigheid van de (houtvrije!) Chardonnay camoufleert hier perfect het rinse karakter van de Sauvignon. Goede rijpheid door de zongeörienteerde wijngaarden. Geringe zuren derhalve. Kloek en geconcentreerd zonder in te boeten op verfijning. Wisten we niet beter, dan zouden we direct aannemen dat de wijngaarden aan zee zouden liggen: een zekere ziltheid is onmiskenbaar aanwezig.
Bodem
Wijngaarden met bodems van klei, zandsteen en rolkeien (“Les Éboulis” betekent letterlijk “de rollende stenen”) aan de voet van de Pic Saint Loup. Biologisch-dynamische aanpak, zonder keurmerk weliswaar, waarbij de focus ligt op het natuurlijk evenwicht tussen de bodem en de micro-organismen.
Culinair
Apéritief-wijn ten eerste. Daarnaast origineel wit zonder dat het al te eigenzinnig wordt. Zal menig visgerecht met verve begeleiden. Denk ook eens aan een insalate caprese en vervang de basilicum door zeekraal. Schot in de roos, reken maar. Levensgevaarlijk door de hoge doordrinkfactor…
Land
Frankrijk
Streek
Languedoc-Roussillon