Domaine des Loges, Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie AOP, 2023
Nieuw in ons assortiment, Muscadet! Domaine des Loges een wijnhuis dat al sinds de Franse revolutie in 1789 bestaat! En wat voor Muscadet….50 jaar geleden volop te vinden bij de slijter en supermarkt, daarna jarenlang een beetje verguisd. Vergane glorie? Allerminst, eerder een revival….
Wat is 'sur lie'?
Lie betekent droesem en de term duidt aan dat de wijn op gist heeft mogen rijpen. Na de alcoholische gisting wordt de wijn die is uitgegist niet gefilterd of overgepompt en blijft hij enkele maanden doorrijpen op de "lie", de droesem, die op de bodem van het vat of de roestvrijstalen tank ligt. In die droesem zitten nog resten gist en andere vaste stoffen, die, bij gebrek aan zuurstof, vanzelf gaan fermenteren. Dit resulteert in een vollere en complexe smaak van de wijn die zich, zoals dat heet "met de gist gevoed heeft". Het procedé wordt bij witte wijnen maar ook bij bier toegepast.
BODEM
Het domein is sinds 1789 in familiebezit en in de loop der jaren uitgebreid tot een respectabele 41 ha. Wijngaarden rondom het gehucht Monnières, omgeving Nantes.
DRUIVEN
100% Melon de Bourgogne
KLEUR
Fraaie witgouden kleur met groene reflecties.
NEUS
Wat een aangename verrassing op het moment dat we de neus in het glas steken. Dit is wat je noemt ‘spatzuiver’! Heerlijk open en expressief: groene appel, citroen- en limoenschil, de frisheid van grapefruitsap. Wel eens met een zogenaamde zesteur een limoen ‘geschrapt’? Dat is wat je hier ruikt! Een opgeruimde en wakker makende frisheid. Tel daar een fractie ziltheid en mineraliteit bij op en zie daar: een muscadet uit het boekje!
SMAAK
De in de neus zo herkenbare frisheid zet zich vrolijk door in de mond: ook hier ervaren we een speelse rinsheid. Maar, knap (!), zonder dat het schraal of dun wordt. Een euvel waar menig muscadet aan lijdt… Deze versie heeft nog aardig wat vlees op de botten. Goede lengte en dito smaakconcentratie. En dat maakt ‘m natuurlijk aan tafel heel erg interessant.
VINIFICATIE
Vergisting en rijping op RVS-cuves.
CULINAIR
Uitstekend inzetbaar bij kazen en vrijwel alles wat uit de zee komt, maar in het bijzonder bij schaal-schelpdieren. Oesters en mosselen!!!
LAND
Frankrijk
STREEK
Loire