Château Barrabaque Cuvée Antoine 2020 Canon-Fronsac AOC
Château Barrabaque Canon Fronsac is een rode wijn afkomstig uit de Canon-Fronsac appellatie, gelegen in de Bordeaux-regio van Frankrijk. Deze appellatie, gelegen aan de rechteroever van de Dordogne-rivier, staat bekend om het produceren van krachtige en elegante wijnen met een groot bewaarpotentieel. Château Barrabaque is een gerespecteerd wijnhuis dat kwalitatief hoogwaardige wijnen maakt die de unieke kenmerken van de Canon-Fronsac regio weerspiegelen.
Château Barrabaque is een traditioneel wijnhuis dat gerund wordt door een familie o.l.v. Caroline Noël-Barroux die zich richt op het produceren van wijnen met respect voor het terroir. Ze combineren traditionele methoden met moderne technieken om wijnen te maken die de unieke eigenschappen van het Canon-Fronsac gebied weerspiegelen. Ze zijn ook toegewijd aan duurzame wijnbouw.
Bodem
Canon-Fronsac is een kleine maar prestigieuze appellatie ten westen van de meer bekende Pomerol en Saint-Émilion in Bordeaux. De wijngaarden profiteren van kalkrijke kleigronden en een mild klimaat, waardoor de druiven goed rijpen en de wijnen een mooie balans hebben tussen kracht en finesse. De wijngaard ligt binnen de a.o.c. Canon Fronsac en is 10 ha. Er is ook nog een perceel van 1,5 ha met de a.o.c. Fronsac. Opvallend hellend gebied binnen het Bordeaux-landschap met rijke klei-kalkbodem. De ondergrond is steenrijk. De wijnstokken zijn tussen de 40 en 45 jaar oud. De aanplantdichtheid is (afhankelijk van de percelen) 5.500-6.600 stokken/ha.
Vinificatie
Handmatige oogst, traditionele vinificatie in thermo-gereguleerde gistkuipen en een rijping gedurende 14 tot 18 maanden op eersteklas eikenhout waarvan 25 tot 50% nieuw.
Druiven
70% Merlot, 20% Cabernet-Franc en 10% Cabernet-Sauvignon
Kleur
Klassiek, krachtig Bordeaux-rood met de schakering zwart.
Neus
Degelijke open expressie met een fris accent (mint). Rode en zwarte vruchten, laurier en zoethout.
Smaak
De smaak is vol en rijk, met geconcentreerde fruitaroma's van rijpe bessen en pruimen, goed geïntegreerde tannines, en een evenwichtige zuurgraad. De wijn kan ook tonen van chocolade, koffie en kruiden ontwikkelen naarmate hij rijpt. De afdronk is lang en complex, met een mooie balans tussen fruit en hout.
Culinair
Bordeaux-dinerwijn in topconditie: vleugelwild, gerijpt en gemarmerd rundvlees, lam en kalf. Krachtige vis in rode wijnsaus. Oude kazen van de koe.