Garnier & Fils 2022 Chablis AOC
Ga met de neus in het glas en je weet direct waar we ons bevinden: Chablis! Deze kenmerkende combinatie van zuiverheid en mineraliteit is echt uniek. Dit moet zonder pardon in de kelder van de liefhebbers van de grote Bourgogne-wijnen. Goede geheim-tip.
WIJNMAKER
Garnier & Fils
BODEM
Kalkhoudende kleigrond met mergel als ondergrond. De druiven komen uit 3 verschillende gehuchtjes: Ligny le Chatel, Maligny en Villy. Totaal 18,3 hectaren. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 26 jaar. Plantdichtheid 7300 stokken/ha.
VINIFICATIE
Het sap, product van een zorgvuldige, pneumatische persing, vergist gedurende 90 dagen heel langzaam (temp. max 22 graden C.) onder invloed van de natuurlijke, lokale gistsporen. De appelmelkzurengisting (100%) volgt hierna. Rijping in contact met fijne gistsporen.
DRUIVEN
100% Chardonnay
KLEUR
Fonkelend witgoud.
NEUS
Eenmaal met de neus in het glas, weten we direct waar we ons bevinden: Chablis! Deze kenmerkende combinatie van zuiverheid en mineraliteit is echt uniek. De geur van de zee (zilt, jodium, kalk) is goed herkenbaar. Niet verwonderlijk, de bodem bevat volop mergel met gefossiliseerde zeedieren uit de tijd dat dit deel van Frankrijk nog letterlijk onder water stond. Fijne verse kruiden als dille, maar ook zuivel en specerijen als witte peper en nootmuskaat.
SMAAK
Strakke en een heerlijke verkwikking biedende aanzet. Dat gevoel wordt voortgezet wanneer we de wijn royaal door de mond laten gaan en zuurstof toegang bieden tot de mond. Schoon en zuiver, maar wat een smaakkracht zeg. De smaakvolle wijnzuren manifesteren zich pas op het moment dat de wijn de mond verlaten heeft. Weinig wijnen laten een schonere mond na, terwijl de wijn tegelijkertijd over een lengte beschikt die zonder einde lijkt te zijn.
CULINAIR
Waardevolle, klassieke dinerwijn: platte oesters, verse Oosterschelde-kreeft, wilde tarbot, parelhoen en een rijk plateau van ambachtelijk (rauwe melk) kazen.
LAND
Frankrijk
STREEK
Bourgogne (West)