La Spinetta 2022 Langhe Nebbiolo DOC
Formidabele karakterwijn die echt tot uitdrukking komt in confrontatie met het juiste, basale culinaire tegenspel. Basaal, dus geen spectaculaire frutsel-creaties met bloemetjes, schuimpjes en krokantjes.
WIJNMAKER
La Spinetta
BODEM
Wijngaard met een kalkhoudende bodem op een hoogte van 270 meter. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 22-25 jaar. De wijngaard ligt binnen de grenzen van Barbaresco en is genaamd Starderi. Pas wanneer de stokken een hogere leeftijd hebben bereikt, maakt wijnmaker Giorgio Rivetti er een barbaresco van.
VINIFICATIE
Oogst vanaf half oktober – vergisting in roterende tanks met een inweekpoes van 7-8 dagen. Appelmelkzurengisting en rijping op 100% nieuwe vaten van Frans eikenhout gedurende 12 maanden. De wijnen worden geklaard noch gefilterd.
DRUIVEN
100% Nebbiolo
KLEUR
Die kenmerkende oranje-bruine gloed in een verder prachtige scharlakenrode kleur. Schitterend!
NEUS
Haast ontroerende neus... Puur, eigenzinnig, ingetogen maar toch expressief en met de duidelijke signatuur van die eigenzinnige wijnmaker... Volop rozenblad, het dekblad van een goede sigaar, de zoete, iets weeë geur van pijptabak, gedroogde vruchten, een herfstbos en ga zo maar door. Hier is eindeloos veel te ontdekken. De subtiliteit, geurschakeringen, ontwikkeling in het glas maken dit tot een werkelijk uiterst fascinerende wijn.
SMAAK
Delicate aanzet, ragfijn en teer, maar wel met een enorme kracht. Sans gene neemt de wijn beslag van de gehele mond en dat is bepaald geen straf. Om de mond overigens vervolgens met frisse tegenzin te verlaten. Dropachtige concentratie in de mond; prachtige tanninestructuur en een schier eindeloze smaakvoortzetting. Een waar genot dit te mogen proeven en/of drinken.
CULINAIR
Formidabele karakterwijn die echt tot uitdrukking komt in confrontatie met het juiste, basale culinaire tegenspel. Basaal, dus geen spectaculaire frutsel-creaties met bloemetjes, schuimpjes en krokantjes. Kalfs- en lamsvlees genieten onze voorkeur.
LAND
Italië
STREEK
Piemonte