Ippolito 1845 Liber Pater 2022 Cirò DOC
Ippolito 1845 is de oudste wijnmaker in Zuid-Italië. Maar vanaf het prille begin waren ze erop gebrand de inheemse druivensoorten te beschermen en indien mogelijk, te verbeteren. En dat is meer dan gelukt! Dat geldt voor deze Gaglioppo maar zeker ook voor de Greco Bianco, Calabrese en Pecorello van Ippolito.
BODEM
De wijngaard ligt op 250-300 meter boven zeeniveau en heeft een westelijke ligging. Er heerst een Mediterraan klimaat. De bodem is rijk aan klei en organische materialen.
VINIFICATIE
Handmatige en deels mechanische oogst. Minutieuze selectie van de duiven en een lang inweekproces. Fermentatie in roestvrijstalen vaten met temperatuurcontrole gedurende 12 dagen. Opvoeding en rijping op Frans eikenhout gedurende 8 maanden. Zachte filtering voor de botteling.
DRUIVEN
100% Gaglioppo; oud autochtoon druivenras uit Calabrië.
KLEUR
Prachtige heldere, maar krachtige kleur. Een gloedvolle transparantie met een mahonie schakering.
NEUS
Dankzij de relatief hoog gelegen wijngaarden zijn de wijnen van Ippolito gezegend met een grote dosis frisheid. Zo ook deze Liber Pater. Geen zwoele confiture in de neus, maar juist zwart fruit (dadels, gedroogde vijgen tabak en specerijen zoals kaneel en kardemom. De invloed van zuurstof is niet gering; de wijn heeft er zeker baat bij.
SMAAK
Satijnzachte aanzet, teder maar direct. De tannines zijn heerlijk rul en bieden fors 'tegengas'. Grote dosis smaakkracht. De vergelijking met Nebbiolo maakten we eerder, maar is ook nu weer raak. Plezierig bescheiden alcoholgehalte. De warmte van de zonovergoten regio is in de smaak duidelijk waarneembaar dan in de neus: een fractie restzoet kunnen we de wijn niet ontzeggen. Grote lengte.
CULINAIR
Zowel uitgesproken rijpe als contrastrijke eet-/dinerwijn die het gevarieerde tegenspel niet schuwt: Lamsvlees, gerijpte T-bone, rib-eye, wildragout, osso buco, traag gegaard buikspek van het varken. Stoofgerechten. Oude kazen van de koe.