2922 Ippolito 1845 Liber Pater

Ippolito 1845 Liber Pater

€ 12,95
Excl. btw: € 10,70

Beschrijving Ippolito 1845 Liber Pater

Ippolito 1845 Liber Pater 2022 Cirò DOC 

Ippolito 1845 is de oudste wijnmaker in Zuid-Italië. Maar vanaf het prille begin waren ze erop gebrand de inheemse druivensoorten te beschermen en indien mogelijk, te verbeteren. En dat is meer dan gelukt! Dat geldt voor deze Gaglioppo maar zeker ook voor de Greco Bianco, Calabrese en Pecorello van Ippolito.

BODEM

De wijngaard ligt op 250-300 meter boven zeeniveau en heeft een westelijke ligging. Er heerst een Mediterraan klimaat. De bodem is rijk aan klei en organische materialen.

VINIFICATIE

Handmatige en deels mechanische oogst. Minutieuze selectie van de duiven en een lang inweekproces. Fermentatie in roestvrijstalen vaten met temperatuurcontrole gedurende 12 dagen. Opvoeding en rijping op Frans eikenhout gedurende 8 maanden. Zachte filtering voor de botteling.

DRUIVEN

100% Gaglioppo; oud autochtoon druivenras uit Calabrië.

KLEUR

Prachtige heldere, maar krachtige kleur. Een gloedvolle transparantie met een mahonie schakering.

NEUS

Dankzij de relatief hoog gelegen wijngaarden zijn de wijnen van Ippolito gezegend met een grote dosis frisheid. Zo ook deze Liber Pater. Geen zwoele confiture in de neus, maar juist zwart fruit (dadels, gedroogde vijgen tabak en specerijen zoals kaneel en kardemom. De invloed van zuurstof is niet gering; de wijn heeft er zeker baat bij.

SMAAK

Satijnzachte aanzet, teder maar direct. De tannines zijn heerlijk rul en bieden fors 'tegengas'. Grote dosis smaakkracht. De vergelijking met Nebbiolo maakten we eerder, maar is ook nu weer raak. Plezierig bescheiden alcoholgehalte. De warmte van de zonovergoten regio is in de smaak duidelijk waarneembaar dan in de neus: een fractie restzoet kunnen we de wijn niet ontzeggen. Grote lengte.

CULINAIR

Zowel uitgesproken rijpe als contrastrijke eet-/dinerwijn die het gevarieerde tegenspel niet schuwt: Lamsvlees, gerijpte T-bone, rib-eye, wildragout, osso buco, traag gegaard buikspek van het varken. Stoofgerechten. Oude kazen van de koe.

 


Waarom kopen bij Persoonlijkwijnkado.nl

  Op werkdagen vóór 12 uur besteld is dezelfde dag verzonden
  Vanaf €99,99 gratis verzending in Nederland
  Binnen 14 dagen retourneren
  Onze klantenservice is 24x7 bereikbaar

culinaire begeleiding
Harde belegen kaas
rood vlees, rund, lam en wild
Tapa's / Pinchos en anti pasta
gelegenheid
Afscheid
afstuderen / promotie / promoveren
Baanpromotie
Dank je wel
Diner
Feestdag
Geboorte
Huwelijk / samenleving / aanzoek
Jubileum
Kerst
Nieuwe baan
Pensioen
Sinterklaas en/of Kerstcadeau
Verhuizing / nieuwe woning
Verjaardag
Welkom thuis
land van herkomst
Italië
smaakprofiel
Rood, krachtig en gastronomisch met bewaarpotentieel
streek van herkomst
Calabrië
wijn
Rood
wijnhuis
Ippolito 1845