Domaine Roblin Origine Blanc 2022 Sancerre AOC
Domaine Roblin, speelse, krokante karakterwijn uit Maimbray, net buiten de oude stadswal van Sancerre aan de Loire, met een verrukkelijk en onweerstaanbaar plezier gehalte! Deze wijn is nu al op dronk. Wil je hem even laten liggen? Hij wordt alleen maar lekkerder! Heerlijk bij zeevruchten en asperges.
BODEM
De wijngaarden van de Roblins zijn gelegen in Maimbray, even ten noorden van de oude stadswal van Sancerre. De bodem in Maimbray staat bekend om het hoge kleigehalte in de kalkbodem. De gebroeders Roblin bezitten samen 17 percelen, waarvan zo'n 8 ha is aangeplant met Sauvignon Blanc (gemiddelde leeftijd van de stokken is 28 jaar, aanplantdichtheid van 7000 stokken per ha) en 1,5 ha met Pinot Noir. Voor een evenwichtig bodemleven wordt gras en onkruid tussen de ranken niet verwijderd.
VINIFICATIE
Tijdens het groeiseizoen wordt er al streng gesnoeid (vendange verte zodat uiteindelijk alleen de bestetrossen de oogst halen. Het oogstmateriaal wordt pneumatisch geperst. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks (gedurende 3 weken) bij een gecontroleerde temperatuur tussen 15 en 20° C. Rijping op de gistcellen gedurende 5 a 6 maanden, waarbij de gistcellen regelmatig worden 'opgeroerd' (battonage). Licht filtering voor het bottelen.
DRUIVEN
100% Sauvignon Blanc.
KLEUR
Fonkelende, stralende, witgouden modelkleur.
NEUS
Opnieuw rijpe, maar uiterst nauwkeurige Sauvignon-expressie. Verkwikkend met het mineralige van de bron en de natte natuursteen. Buxus, cassis en de ragfijne sauvignon-aroma's. Indrukwekkend pure Sauvignon-expressie.
SMAAK
Het enthousiasme over de eerdere jaargangen wordt met 2017 op z'n minst bevestigd. Wat is dit toch een ongelofelijk precieze Sauvignon-materie met bespeurbare bodeminvloed. Strak maar niet streng, mineralig maar niet sober in de smaakexpressie. De balans is optimaal in deze verkwikkende, smaakrijke en toch heerlijk elegante materie. Speelse, krokante karakterwijn met een verrukkelijk en onweerstaanbaar plezier gehalte.
CULINAIR
Heerlijke, goed verteerbare dinerwijn (terras, lunch en diner) die de eetlust opwekt en daardoor optimaal functioneert bij de eerste voorgerechten: oesters (diep en plat roze, grote garnalen, langoustines, rijke salades, pasta’s met zeevruchten en veel kazen met gerijpte geitenkaas als referentie.