Bidoli Le Alte Friulano 2023 Friuli DOC Grave
De neus is zeer aromatisch en de smaak is verkwikkend en fris. In deze mooie wijn proef je duidelijk de passie voor het maken van wijn terug. Druif onbekend? Vergelijk Friulano een beetje met Viognier!
DRUIVENRAS
Friulano 100%
WIJNMAKER
Bidoli Vini
BODEM
Steenrijke grond van alluviale oorsprong. De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind. De Adriatische oceaan heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot.
VINIFICATIE
Zowel mechanische als handmatige oogst. Er volgt dat een koud inweekproces gedurende 12 uur op 10 graden C. Het sap vergist met behulp van geselecteerde gist op een temperatuur van 16-18 graden C. Na afloop van de gisting rijpt de wijn gedurende 4 maanden in contact met de eigen gistsporen, die een keer per week opgeroerd worden. De appelmelkzurengisting wordt tegen gehouden resp. geblokkeerd. Voor de botteling ondergaat de wijn een koudebehandeling ter stabilisering en wordt geklaard en gefilterd.
KLEUR
Frisse, zachtgele kleur.
NEUS
De meest expressieve wijn uit de serie van Bidoli. Volop steenvruchten (platte perzik, verse abrikoos weidebloemen, bladkruiden en natuurzeep. In de verte heeft dit ook wel iets van een droog gevinifieerde Muscat. Verfrissend en intrigerend.
SMAAK
Royale, zelfs wat lobbige aanzet. Volledig mondvullend en wat rijper/rijker dan voorgaande jaren. De zachtheid van de huid van de perzik. Goede concentratie en in positieve zin een eigenzinnig glas wijn. Een wijn die relatief dicht bij de druif staat.
CULINAIR
Geroosterde vis zoals dorade of forel, maar ook bij asperges! Daarnaast bij pikante gerechten (Oriëntaalse keuken tapa's en anti-pasti, zeevruchten, mosselen, oesters, krab, kreeft, langoesten
LAND
Italië
Best drinkbaar:
Nu- 2024