Amastuola Primitivo 2021 Puglia IGP
Voor overdaad is hier knap gewaakt; wijnen uit het Italiaanse zuiden zijn niet zelden log door een gebrek aan zuren, dat is hier zeker niet het geval. Krokant sappig! Zeer geslaagd deze Primitivo van Amastuola.
WIJNMAKER
Amastuola
BODEM
De wijngaarden (ruim 100 ha in totaal) zijn gelegen op een plateau dat zo'n 200 meter boven zeeniveau ligt. Alle percelen zijn voorzien van een druppelirrigatiesysteem; op die manier kan -tijdens langere periodes van droogte- op een verantwoorde en spaarzame wijze met water worden omgesprongen.
VINIFICATIE
Handmatige oogst half september. Voor de zachte kneuzing worden de druiven ontsteeld en dan volgt de vergisting op RVS-cuves Tijdens de rijping wordt micro-oxygenatie toegepast: het toevoegen van zuurstof om de tannines al in deze fase wat af te ronden.
DRUIVEN
100% Primitivo
KLEUR
Donkerrood met een scharlakenrode schakering.
NEUS
De warmte van de geboortegrond van de druiven vindt zijn weerslag in het glas. Zondoorstoofde rode vruchten, neigend naar confiture. We nemen verse pruimen waar, maar ook rozenbottel en gedroogde vijgen. Voorts wat koffie, specerijen en een fractie sandelhout.
SMAAK
Rijpe en genereuze aanzet, boordevol sap. Een wat zoete eerste indruk, maar dat is gezien de herkomst niet verwonderlijk. Gedurende het groeiseizoen is het in Puglia zonovergoten en warm en dat stimuleert de suikers in de druiven. Na de eerste slok wordt echter al rap duidelijk dat het niet al té zwoel is. Door de rijpheid wel een verraderlijk hoog doordrinkgehalte. Wees gewaarschuwd...
CULINAIR
Verfijnde dinerwijn die door de forse smaakkracht behoorlijk wat tegenspel kan verdragen. Met name stoofgerechten zijn een perfecte partner: traag gegaard konijn, een rijk gevulde runderstoof of ossobucco.
LAND
Italië
STREEK
Puglia