Famille Maurel Chardonnay, Pays d'Oc IGP 2023
Heerlijke Chardonnay gemaakt door de Famille Maurel, een toonaangevende wijnmakersfamilie uit Zuid-Frankrijk. Net als de Merlot en andere wijnen die ze maken, is ook deze wijn erg populair bij de betere horeca. Deze wijn op een bruiloft als aperitief of bij het diner, is gegarandeerd een groot succes. Denk vooral NIET aan de overbekende slappe Chardonnay-zonder-naam varianten die je op menig terras of bij supermarkten kunt krijgen.....dit is echt anders! Dit is goed! Dit is echt lekker!
LAND
Frankrijk
STREEK
Languedoc-Roussillon
WIJNMAKER
Domaine Maurel
BODEM
Bijzondere ligging waarbij de wijngaarden profiteren van twee zeeklimaten (Atlantische en de Middellandse Zee). Uitgesproken geschikte, iets zwaardere wijngaardbodem met klei, kiezel en zand. Vergelijkbaar met Fronsac (rive droite Bordeaux). Goed drainerende, zachte hellingen.
VINIFICATIE
Mechanische, maar zeer zorgvuldige oogst met onmiddellijke klaring door middel van koeling van de most na een kort inweekproces. Trage, koele vergisting op roestvrijstaal. Minimale houtrijping en zo min mogelijk oxydatieve invloeden.
DRUIVEN
100% Chardonnay
KLEUR
Zachtgele kleur; duidelijk gemarkeerd door de zon.
NEUS
Het proeven van Maurel Chardonnay is ieder jaar een feest van herkenning. De wijn is op zo'n constant (hoog) niveau, ongekend. Geen houtinvloed, dus puur Chardonnay. Maar toch gezegend met een zekere weelde door de zomerzon in de wijngaarden rondom Carcasonne. We ruiken zuivel als goede crème fraîche en boerenboter, maar ook geel fruit en toch een spoor vanille (en nee, geen houtrijping inderdaad).
SMAAK
Zachte, mondvullend maar niet vette aanzet. Rijp fruit maar door de absentie van eikenhout blijft het heerlijk verteerbaar. Smaakintensief, compact. Geringe zuurgraad, kundig gedoseerd en passend bij het type druif/wijn. Heerlijk herkenbaar bittertje in de (lange!) finale. Wat is het toch dat deze wijn jaarlijks zo aantrekkelijk maakt...?
CULINAIR
Volwaardige en vrijwel onbeperkt inzetbare dinerwijn: gemarineerde of op de huid gebakken zalm van topkwaliteit, lauwwarme langoustines, rijke salades, op de huid gebakken, vaste vis en de fijnste charcuterie (gedroogde ham, salami). Zachte kazen. Ook buiten de maaltijd inzetbaar.