Champagne AR Lenoble Brut Intense 'Mag 18' (0,375L, halve fles!)
Champagne AR Lenoble Brut Intense is een verfijnde, klassieke non-vintage champagne van het familiebedrijf AR Lenoble, een gerespecteerde producent in de Champagne-regio van Frankrijk. Het huis, opgericht in 1920, staat bekend om zijn elegante en uitgebalanceerde champagnes die de focus leggen op terroir en traditie. De Brut Intense is een blend van de drie traditionele champagnedruiven en biedt een uitstekende balans tussen frisheid, complexiteit en finesse.
KLEUR
Bleek en vitaal strogeel met een gouden glans.
NEUS
Rijke en zeer goed herkenbare expressie. De combinatie van fijne broodaroma’s, bloemenhoning, hazelnoten, kweepeer en die bewuste heel subtiel oxydatieve, unieke champagne-adem die we bij de beste huizen altijd tegen komen.
SMAAK
Levendige, genereuze en door royaal maar fijn koolzuur gedragen aanzet. Totaal mondcontact en de textuur is zacht en romig al wordt die door het fijne koolzuur letterlijk doorgeprikt. Goede balans, ingetogen zuurgehalte en een finale met reliëf en wat mineraliteit.
BODEM
AR Lenoble is gevestigd in Damery, in de Vallée de la Marne, maar haalt veel van zijn druiven uit de Grand Cru-wijngaarden van Chouilly in de Côte des Blancs, die bekend staan om hun hoogwaardige Chardonnay. Dit terroir draagt bij aan de elegantie en frisheid van de wijn. De wijngaarden van AR Lenoble beslaan 18 hectaren en dekken 60% van hun behoefte aan druiven. Dankzij het hoge percentage druiven dat onder volledige controle valt is AR Lenoble verzekerd van een voortzetting van de eigen stijl van hun wijnen.
VINFICATIE
De druiven worden met een verticale houten pers onder zeer lichte druk geperst. Na vergisting van het sap en een tweede vergisting op fles ter verkrijging van de mousse, wordt na een periode van drie jaar rijping op het bezinksel van gistcellen de wijn gedegorgeerd (het bezinksel wordt verwijderd) en de fles voor de tweede maal, nu definitief afgesloten. Het suikergehalte van de betreffende cuvée wordt bepaald tijdens het vullen van het aldus gecreëerde vacuüm. Dit varieert tussen de nul, dat wil zeggen zonder zoete oplossing (de zgn. liquer d'expedition), tot een maximum van 13 gram voor een brut. Cuvée Intense kent een zeer lage dosering, slechts 5 gram.
De Brut Intense wordt gemaakt met een aanzienlijk deel van reservewijnen en rijpt doorgaans minstens 3 jaar op de lies (dode gistcellen), wat de wijn extra complexiteit, diepte, en rijkdom geeft. Het huis AR Lenoble gebruikt geen malolactische gisting, wat bijdraagt aan de frisse zuren en het verouderingspotentieel van de champagne.
DRUIVEN
40% Chardonnay uit Chouilly (Grand Cru des Côtes des Blancs 30% Pinot Noir uit Bisseuil (Premier Cru des Montagnes de Reims) en 30% Pinot Meunier uit Daméry.
CULINAIR
Heerlijke, harmonieuze champagne om buiten de maaltijd te genieten, bijvoorbeeld als aperitief, ter verkwikking of ontspanning. Met verfijnde hapjes als een verse oester in z’n puurste vorm, een tartaartje van zalm en/of tonijn, een tedere coquille met een toefje kaviaar of lauwwarme blini's met zalmeitjes. Champagne van dit niveau is altijd een zeer goed aperitief, maar begeleidt ook op voortreffelijke wijze een maaltijd. Tevens een opperbeste keuze voor receptie en feestelijk buffet.
LAND
Frankrijk
STREEK
Champagne