iLatium Morini Soave DOC 2023
iLatium Morini Soave DOC is een elegante witte wijn afkomstig uit de Soave-regio in het noordoosten van Italië, specifiek uit de regio Veneto. Deze wijn wordt geproduceerd door iLatium Morini, een familiebedrijf dat al generaties lang wijn maakt en bekend staat om zijn respect voor traditie, gecombineerd met moderne technieken. De Soave-regio staat bekend om de productie van verfijnde, minerale witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de inheemse Garganega-druif.
WIJNMAKER
Ilatium Morini
BODEM
De wijn komt uit de Soave DOC, een van de meest gerespecteerde appellaties voor witte wijn in Italië. Het terroir in deze regio wordt gekenmerkt door vulkanische bodems die de wijnen een kenmerkende mineraliteit geven. Een kalk- en kleirijke bodem dus. Het klimaat is mild en ideaal voor de teelt van witte druiven zoals Garganega. De druivenstokken zijn 29 tot 34 jaar oud en geleid in pergolavorm, hoog boven de grond dus. Percelen liggen op zo'n 200 meter boven zeeniveau.
VINIFICATIE
Na de oogst (eind september) worden de druiven ontsteeld en geperst. Vergisting in temperatuurgecontroleerde cuves (15 a 16 graden C.).
DRUIVEN
80% Garganega en 20% Trebbiano
KLEUR
Frisse, bleke kleur met een groengele schakering.
NEUS
Mooi ingetogen neus, die pas na beluchting wat meer expressiviteit toont. De Garganega is de uitbundiger component van de assemblage; de Trebbiano zorgt voor het verfrissende element. Sappige vruchtentonen (peer, witte perzik) worden hier gecombineerd met een mintachtige frisheid. Bladkruiden als dille, basilicum en pepermunt.
SMAAK
Zuivere aanzet die wordt opgevolgd door een royaal en rijp mondgevoel. Rijper dan de geur van de wijn doet vermoeden. Houtvrij, dus optimale druivenexpressie. Smakelijke zuren die van entree tot de finale als een rode draad 'door de wijn lopen'. Die zuren zorgen voor volop vitaliteit en benadrukken het verkwikkende karakter. Een fractie restzoet in de finale kunnen we de wijn niet ontzeggen, maar storend is dat geenszins. Voorbeeldig laag alcoholgehalte: 12%. Dat zien we graag vaker!
CULINAIR
Culinaire mogelijkheden zijn er volop, om te beginnen als smakelijk en ontspannend aperitief. Aan tafel is de zee de grote leverancier: schelp- en schaaldieren (venusschelpen, scheermessen, oesters, kreeft) en vis (op de huid, uit de oven, gepocheerd, gemarineerd, rauw als tartaar). Maar ook sappig blank vlees (gevogelte) en heel veel rauwe melk kazen (zachte korst).