La Spinetta Cà di Pian 2021 Barbera d'Asti DOC
La Spinetta Cà di Pian Barbera d'Asti is een voortreffelijke rode wijn gemaakt van de Barbera-druif, afkomstig uit de beroemde regio Asti in Piemonte, Italië. Het wijnhuis La Spinetta, onder leiding van de familie Rivetti, staat bekend om zijn uitzonderlijke aandacht voor kwaliteit en zijn moderne benadering van traditionele Piemontese wijnen. Cà di Pian is een van hun meest toegankelijke en geliefde Barbera-wijnen, die de klassieke kenmerken van de druif combineert met de zorg en expertise van La Spinetta.
Uit Piëmonte, wat aan de voet van de berg betekent, komt deze Barbera van wijnmaker Spinetta (familie Rivetti). Een betere Barbera is er eigenlijk niet....durf ik wel te zeggen.
BODEM
Wijngaarden gelegen te Castagnole en Costigliole met een kalkhoudende bodem. De op 300 meter hoogte gelegen wijngaard telt 23 hectaren en is zuidelijk georiënteerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken varieert van 29 tot 34 jaar. Het gemiddelde rendement is 26 hl/ha en de druiven van de jonge Barberastokken worden voor deze wijn gebruikt.
VINIFICATIE
Alcoholische gisting en inweekproces in de zogenaamde draaiende gistkuipen gedurende 6 tot 7 dagen. Appelmelkzurengisting op eikenhout; vervolgens een rijping op eikenhouten vaten gedurende 12 maanden. Daarna volgt nogmaals een rijping van 12 maanden, ditmaal echter op RVS cuves. Wijn verschijnt pas 4 jaar na oogst op de markt.
DRUIVEN
100% Barbera.
KLEUR
Dieppaarse kleur, fractie verkleuring: mahonie schakering.
NEUS
De signatuur van Georgio Rivetti is direct herkenbaar: subtiel floraal geparfumeerd, confiture van bramen en zwarte bessen, iets eucalyptus. De invloed van het gebruikte eikenhout is zeer beperkt.
SMAAK
Het fruitrijke karakter zet zich onverstoord door in de mond: buitengewoon vruchtenrijke materie. Het forse alcoholgehalte maakt het tot een vrij machtig glas, maar dominant is de alcohol zeker niet. De jeugdige leeftijd draagt ook bij aan dit gevoel; vraagt culinair tegenspel aan tafel. De smaakvolle wijnzuren zorgen ook voor de nodige verteerbaarheid. De smaakvoortzetting in de mond is fenomenaal.
CULINAIR
Contrastrijke eet-/dinerwijn: combineren met het beste, lang gerijpte rundvlees (T-bone, rib-ey geroosterd lamsvlees, traag gesmoorde schenkel en fijne wildgerechten (ree). Maar ook pasta met drogeworst.