Weingut Ziniel, Welschriesling vom Spitz, Burgenland, 2020/21
De ideale terras- en zomerwijn van Weingut Ziniel! En dat van een druivensoort die niet eens zo goede naam heeft. Onterecht! Overigens geeft de druif Welschriesling niets te maken met zijn naamverwant Riesling!In het oosten van Oostenrijk, op een steenworp van de Hongaarse grens, ligt het wijndomein van de familie Ziniel. Deze familie, en vooral zoon Andreas, maken o.a. deze Welchiesling. Eigenlijk ten onrechte heeft Welschriesling bij velen een minder goed imago, jammer! Want deze druif bewijst een echt goede wijn te kunnen maken. En dat is nou net wat de familie Ziniel weet te bewijzen.
WIJNMAKER
Weingut Ziniel
BODEM
Bodem bestaat uit een combinatie van zand en leem met aan de oppervlakte grind, Stokken zijn gemiddeld 24 jaar oud.
VINIFICATIE
Handmatige oogst op 25 september. De druiven worden ontsteeld en zacht geperst. Dan volgt de vergisting op temperatuur-gecontroleerde cuves (15 tot 17 graden C.).
DRUIVEN
100% Welschriesling.
KLEUR
Bleek strogeel met een bijzonder fraaie groen-gele schakering.
NEUS
Het is dan wel geen Rhein-Riesling ofwel Ur-Riesling, maar ook is hier sprake van een aantrekkelijke combinatie van kruidigheid en mineraliteit. De impressie van bronwater dat geurt naar de stenen bron – witte peper en vuursteen verpakt in een gelei van kruisbessen en witte aalbessen.
SMAAK
Pikant is ook het eerste mondcontact – niet alleen door de subtiele koolzuurpresentie maar vooral door de smaakvolle wijnzuren die zo'n belangrijke bijdrage leveren aan de lang aanhoudende smaakvoortzetting. Heerlijk discreet in de “warmte” (11,5% alcohol) vandaar een verkwikkende koelheid zonder kilheid. Wijn met een zeldzaam dorstlessend karakter en direct plezier-potentieel. In de finale komt het kruidige, mineralige karakter nog eens een keer heel goed tot uitdrukking.
CULINAIR
Hier hebben we alle gewenste karakteristieken en kwaliteiten van de ideale terras- en zomerwijn: verteerbaarheid, verkwikking, dorstlessend en ook nog een prima compagnon van goed verteerbare mooi-weer-gerechten. Klassieke forelbereiding met amandelen of verse knoflook gebakken grote garnalen, knapperige salades (rucula en veldsla) met wat geitenkaas.