Caparzo, Rosso di Montalcino DOCG, 2022
Deze Caparzo is de "eenvoudige versie" van de Brunello, maar nog steeds een klasse-wijn! Ideale dinerwijn bijv bij Ossobucco!
LAND
Italië
STREEK
Toscana, Montalcino
WIJNMAKER
Caparzo
BODEM
De druiven voor deze cuvée komen van een drietal percelen: “Caparzo”, 6 ha, gelegen op 220 meter hoogte, gesitueerd in het noorden van de regio. Bodem van klei en zand. “Il Cassero”, eveneens 6 ha, gelegen 270 meter boven zeeniveau. Gelegen ten zuiden van Montalcino. Combinatie van schiste, klei en zand. Tenslotte de wijngaard genaamd “San Piero – Caselle”, 250 meter, 7 hectares met overwegend klei en zand. Wijngaarden zijn aangeplant in 1970.
VINIFICATIE
Mechanische oogst. Vergisting gedurende 7 dagen op temperatuur-gecontroleerde cuves (28 a 30 graden C.). Daarna blijft het sap nog vijf dagen in contact met de schillen voor extra extractie. Spontane malolactische vergisting.
DRUIVEN
100% Sangiovese
KLEUR
Fraaie, iets geëvolueerde mahonierode kleur. Forse transparantie.
NEUS
De kenmerkende combinatie van rijpe kersen met kruidige en iets animale tonen, stijgt het glas uit. Kersen op sap, de vacht van het paard en kalfsleer, cederhout, laurier. Er valt heel veel te ontdekken in deze rijpe materie. Floraal. Na beluchting wordt het geheel verfijnder en zijn er meer nog meer nuances waar te nemen.
SMAAK
In de aanzet een grote mate van sappigheid, de wijn is minder streng dan de neus doet vermoeden. Degelijke structuur die dankzij de smaakvolle Sangiovese-zuren op geen enkele wijze zwaar overkomt. Heerlijk rulle tannines, iets tegenwicht biedend, die verpakt zijn in een optimaal rijp geheel. De wijn verlangt naar tegenspel aan tafel.
CULINAIR
De sobere, maar smaakvolle Italiaanse keuken lijkt gemaakt voor dit type wijn. Kalfsvlees op lage temperatuur gegaard. Ossobucco is het beste voorbeeld, maar ook kalfsschnitzel boven open vuur kort dichtgeschroeid. Lamshaasjes met fijne kruiden geparfumeerd en daarna rosé gebakken. Gerijpte koemelkkazen.