Domaine Bernard Schneider Pinot Blanc 2022 Alsace AOC
Domaine Bernard Schneider Pinot Blanc is een witte wijn uit de Elzas, een beroemde wijnregio in het noordoosten van Frankrijk. De Elzas staat bekend om zijn aromatische witte wijnen, en Pinot Blanc is een van de druiven die daar veel wordt aangeplant. Het wijnhuis Domaine Bernard Schneider is een familiebedrijf dat zich richt op het maken van kwalitatieve wijnen met respect voor traditie en terroir.
Een klassieker bij uitstek maar het bedrijf is meegegaan met zijn tijd. Moderne vinificatiemethoden en gebruik van state-of-the-art technologie. Alleen het dorp is nog zoals vroeger...vakwerkhuizen, een prachtig glooiend landschap, de kerktoren als markant middelpunt. Een beetje Duitsland in Frankrijk hoewel je dat beter niet hardop kan zeggen in deze streek.
BODEM
De Elzas ligt aan de voet van de Vogezen en biedt ideale omstandigheden voor de productie van witte wijnen. Het klimaat is relatief zonnig en droog, wat gunstig is voor de rijping van de druiven, terwijl de diverse bodemsoorten bijdragen aan de complexiteit van de wijnen. De familie Schneider bezit ongeveer 10 ha aan wijngaarden, gelegen in en rondom Ammerschwihr.
VINIFICATIE
De druiven worden handmatig geoogst (september) en zacht geperst. Na onttroebeling van de most (débourbage) start de vergisting (met temperatuur-controle).
DRUIVEN
Pinot Blanc en een kleine hoeveelheid Auxerrois
KLEUR
Zilvergrijs met een lichtgroene schakering.
NEUS
Heerlijk expressief boeket waarin volop ruimte voor florale tonen in indrukken van wit en geel fruit. Geurend naar voorjaarsbloesem, het lijkt haast alsof de Schneiders de lente hebben gevangen en gebotteld. Ook witte bessen en het blad van de roos. Precies voldoende aromatisch.
SMAAK
Iets mollige aanzet, maar zeker niet zo rijk als de Alsaciens deze druif voorheen vinifieerden. Dit is de moderne school Alsace! Er is wat restsuiker aanwezig (6 gram per liter) en dat is waarneembaar, maar het past exact bij dit type druif. Heerlijk mondvullend en rijp, maar tegelijkertijd zinnenprikkelend fris. Deugdelijke vulling in dito finale.
CULINAIR
Op de eerste plaats natuurlijk een aspergewijn van formaat. Maar veel meer is mogelijk: van gevogelte tot vis en van een rijkgevulde salade (met bijv. gerookte forel) tot een klassiek bereide Quiche Loraine.
LAND
Frankrijk
STREEK
Alsace
WIJNMAKER
Bernard Schneider