Bidoli Le Alte Merlot 2021 Friuli Grave DOC
Deze heerlijke Bidoli Merlot is het gehele jaar ideaal. In combinatie met specifieke gerechten maar ook in de zomer als lichtgekoelde dorstlesser.
WIJNMAKER
Bidoli Vini
BODEM
Grond en steenrijke grond van alluviale oorsprong. De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind. De Adriatische oceaan heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot.
VINIFICATIE
De druiven worden mechanisch geoogst. Binnen de dertig minuten komen de druiven aan in de kelder, worden hier gekneusd en de resten van stelen verwijderd. De temperatuur wordt tijdens de gisting gereguleerd op 25-28 graden Celcius. Het inweekproces wordt na 8 tot 12 dagen afgebroken. De most wordt regelmatig opgepompt en over de vaste druivenkoek verspreid om een betere extractie te verkrijgen.
DRUIVEN
100% Merlot
KLEUR
Puur pioenroos-rood, dus met een schakering/zweem van zowel mahonie als een fractie paars.
NEUS
Primaire druivenexpressie met zondoorstoofde (geroosterde) vruchten als bramen, kersen, maar ook zwarte peper, laurier en frisse houtinvloed. Nog wat woest en jong – het boeket is in aantocht.
SMAAK
Vruchtvlezige materie met een fluwelen textuur. Zacht, smaakrijk en aangenaam mondvullend. Zachte tannines, discrete wijnzuren en toch zit er, dankzij de spectaculaire vruchtenintensiteit, ruim voldoende spanning en frisheid in de wijn. Voor een mediterrane Merlot is het alcoholgehalte echt bescheiden, maar het volume en de smaakkracht zijn er niet minder om. Zacht gekoeld bij warm weer een zeer geschikte rode zomerwijn.
CULINAIR
Breed inzetbare dinerwijn (lunch/diner): lichtere vleesgerechten (kalf, gevogelte, orgaanvlees als niertjes in een lichte mosterdsaus) op de huid gebakken vis, pasta's met paddestoelen of zeevruchten.