Tomàs Cusiné Geol 2018 Costers del Segre DO
Superbe Geol op superieur Grand-Cru-Classé-niveau. Een confrontatie met de top van Saint-Emilion belooft gegarandeerde sensatie. Zonder dat de wijn z'n roots verloochent. Indrukwekkend.
WIJNMAKER
Tomàs Cusiné
BODEM
Steenrijke en kalkrijke kleibodem. Zacht glooiende hellingen in de uitlopers van de bescherming biedende, Spaanse Pyreneeën. Oriëntatie noord. De wijngaarden liggen hoog (700 – 750 m). De bodem is buitengewoon riojk aan stenen en kiezel met klei. Conversie naar biologische werkwijze zonder certificering. Positieve en matigende invloeden op het klimaat door de Tra Montana en de Middellandse zee.
VINIFICATIE
Handmatige oogst, zorgvuldige, klassieke vinificatie: na het kneuzen en ontstelen van de druiven volgt een selectie op een sorteertafel. Daarna kort koude-inweekproces op 4 graden Celcius. En vervolgens een gecontroleerde gisting op roestvrij staal met temperatuursbeheersing (22-26 graden C.). Appelmelkzurengisting op hout met het oproeren van de fijne gistsporen gedurende 4 maanden en 12 maanden rijping op Frans top-eikenhout.
DRUIVEN
Carinyena, Merlot en Cabernet Sauvignon
KLEUR
De paarse zwarte spiegel met robijnrode schakering – niet volledig ondoorzichtig. Superbe kleur.
NEUS
Vitale en hoogwaardige houtpresentie – eersteklas Frans eikenhout (Madagaskar-vanille en kokosnoot). Nu nog op de voorgrond (zoals ook gebruikelijk bij vrijwel alle Grands Crus Classés). Maar die indrukwekkende eiken deur staat op een kier en we krijgen toch al toegang tot het mediterrane, vineuze top-wijn-boeket. Vijg en dadel, tonkaboon en chocolade. Cederhout en Havanna-tabak.
SMAAK
Een zoete, fluwelen weelde al meteen in de eerste aanzetfase, zorgt voor het tactiele mondcontact van de grote wijn. Volmaakt versmolten materie waardoor de concentratie als volkomen harmonisch en volmaakt ervaren wordt. De wijn bezit een onbeperkt en de capaciteit van de smaakpapillen overschrijdend smaakoppervlak. Want een intense beleving. Ambitieus ja, opulent ja, maar dan in een uiterst gracieuze en beschaafd gespierde vorm. De subliem gepolijste tannines en de zachte frisheid versterken de impressie van volmaakte afwerking. Ook het op zich niet zo onschuldige alcoholgehalte hoort hierbij en gaat op in deze hechte en vlekkeloze materie. Prachtwijn.
CULINAIR
Zeer grote diner- en wildwijn: haarwild (ree, hert, haas lang gerijpt rundvlees, traag gegaarde lamsbout. Krachtige stoof- en suddergerechten, een glanzende paella. Krachtige, gerijpte kazen (Pont l'Eveque).
LAND
Spanje
STREEK
Cataluña