Pietramore Montepulciano d'Abruzzo 2021
Biologische, charmante en temperamentvolle Italiaan...deze Pietramore. Voor de mooie maar basale gerechten uit de Italiaanse keuken.
WIJNMAKER
Pietramore
BODEM
Tenuta Pietramore ligt in de regio Abruzzo en om wat preciezer te zijn in de provincie Chieti. Aan de oostkant profiteert men hier van de verkoelende invloed van de Adriatische kust en aan de andere kant wordt het gebied als het ware beschermd door de Apenijnen.
VINIFICATIE
Na de handmatige oogst volgt de zachte persing inweking die, afhankelijk van de jaargang, 7 tot 15 dagen in beslag neemt. Dan wordt de zogenaamde ‘methode saignée’ wordt toegepast. Dat houdt in dat nog voordat de alcoholische vergisting begint, de wijnmaker zo’n 15 a 20 % van het sap laat weglopen (letterlijk: bloeden). Zo wordt een hogere mate van concentratie verkregen in het deel dat achterblijft in de cuve. De wijn wint hierdoor fors aan smaakkracht! Na de alcoholische vergisting volgt 6 maanden rijping in RVS cuves; aansluitend nog eens 2 maanden flesrijping alvorens de wijn de markt op komt.
KLEUR
Hechte kleur met een mahonie schakering.
NEUS
Vruchten-intensieve neus, met name kersen en zwarte bessen. Wat confiture van genoemd fruit. Ook kruidige tonen en iets van drop/salmiak. Door het niet heel geringe alcoholpercentage (14%) stijgt er wat warmte uit het glas; overigens past dit percentage goed bij het type wijn.
SMAAK
Heerlijk warme, volle aanzet met een subtiele zoetimpressie van het rijpe fruit. Serieuze structuur, maar dankzij de genereuze hoeveelheid sap zal niemand dit als streng ervaren. Aardig wat 'vlees op de botten' en dat maakt het meer dan aangenaam. Fractie drogende tannines in de finale, maar ook die lijken haast ingepakt te zijn door een gulle dosis sap.
CULINAIR
Dergelijk rood is breed inzetbaar, maar zonder meer heel goed te combineren met basale, smaakvolle gerechten uit de Italiaanse keuken: zacht gesmoord kalfsvlees, rijke pasta's met vlees. De durfal schenkt ‘m iets koel bij inktvis van de grill.