Clos de l'Abbé Dubois Syrah Grenache 2020
Clos de l'Abbé, Achter het 'opvallende' etiket zit een historisch verhaal, het 'menneke' was de Franse pater Dubois die 200 jaar geleden het domein startte. Een eerbetoon.
WIJNMAKER
Clos de l'Abbe Dubois
BODEM
De bodem bestaat uit kalkrijke klei met een toplaag van keien en stenen. Al sinds jaar en dag worden de wijngaarden van Clos l'Abbe Dubois behandeld volgens de zogenaamde lutte raisonnée. Een werkwijze die de biologische wijnbouw benadert en waarbij het aantal bestrijdingsmiddelen in de wijngaarden wordt gereduceerd tot een absoluut minimum. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter.
VINIFICATIE
Klassieke vinificatie. Schilinweking gedurende 10 dagen; daarna volgt de zachte persing en aansluitend start de vergisting.
DRUIVEN
50% Syrah, 50% Grenache
KLEUR
Intens paarse kleur; neigend naar zwart.
NEUS
Uiterst gesloten wanneer de wijn zich net in het glas bevindt. Contact met zuurstof is hier met klem aanbevolen. Niet verwonderlijk overigens bij een (jonge) mono-cépage Syrah. Na beluchting impressies van drop, laurier, zwarte bramen en kersenconfiture. Bijzonder te merken dat de wijn zich zo blijft ontwikkelen onder invloed van zuurstof. Decanteren is een must.
SMAAK
Pure, zelfs wat massieve eerste indruk in de mond. Maar eenmaal in de mond blijkt dat alleszins mee te vallen; de wijn heeft in de beste zin van het woord een wat ongepolijst karakter, maar dat geeft 'm juist een heel eigen gezicht. De smakelijke wijnzuren blijken de juiste tegenpool en houden het geheel rank. Krokante tannines die volop reliëf bieden.
CULINAIR
Dé wijn voor gure herfst- en winteravonden. Wild (ree) of een stoofgerecht op basis van de minder courante delen (nek, schouder) van het wildzwijn of een kwaliteitsvarken. Rode kool als bijgerecht kan de verbindende factor tussen wijn en gerecht zijn.
LAND
Frankrijk
STREEK
Ardèche