Domaine de Coussan 2020, Côtes de Thongue IGP
Al eeuwenlang, sinds het einde van de 18e eeuw, is de familie Boyer van Domaine de Coussan actief in de wijnbouw in het Franse Zuiden. In 1794 vestigen zij zich in Puissalicon (de 13e eeuwse Romaanse toren midden in het dorp is een bezienswaardigheid!)
WIJNMAKER
Domaine de Coussan, Famille Boyer
BODEM
Domaine de Coussan is gelegen in het hart van de IGP Côtes de Thongue. De wijnstreek vormt als het ware een driehoek tussen de steden Faugères, Béziers en Pézenas. Kenmerkend voor de wijngaarden is o.a. de relatief lage ligging van de wijngaarden: het gros van de druivenstokken staat aangeplant op percelen op zo’n 50-100 meter boven zeeniveau. De bodem is er ontzettend divers. Van zand en kiezel, tot klei en van zachte zandsteen tot rotsformaties die 2 miljoen (!) jaar geleden zijn gevormd. Volop diversiteit in de wijngaarden dus.
VINIFICATIE
De wijngaarden worden volgens de sgn. 'lutte raissonnée' behandeld; een verantwoorde benadering dus, met respect voor de natuur. Vergisting in RVS cuves.
DRUIVEN
Twee delen Syrah en één deel Grenache Noir
KLEUR
Purperpaars, dé kleur voor een jonge wijn van deze druiven. Enige mate van transparantie door de Grenache.
NEUS
De voor de Languedoc zo kenmerkende geur van garrigues ontbreekt hier zeker niet: kruidige neus met volop tijm, rozemarijn en laurier. Maar ook rijp, zoet ruikend fruit. Zwarte bessen, bramen en confiture van frambozen. Fractie drop en zoethout. Verleidelijke en uitnodigende neus
SMAAK
Opvallend zachte aanzet, heerlijk rijp en genereus. Dankzij de rijpheid van het fruit en de geringe zuurgraad is het wat je noemt 'een mond vol wijn'. Grote dosis sap. De wijn biedt volop reliëf, maar van straffe, harde tannines is geen sprake. Prachtig afgeronde tannines al in deze fase. Heel goede balans, al is de zuurgraad bescheiden. Geen ingewikkelde materie, maar wel een heel hoog lekker-gehalte! Goede lengte.
CULINAIR
Ter inspiratie keken we op de menukaart van Bistrot Café des Allées, een pretentieloze, maar goede zaak in de driehoek Faugères, Béziers en Pézenas. Wat te denken van ‘entrecôte a la plancha’, ‘magret de canard’ of een ‘Burger Occitan’ (klassieke hamburger met cheddar, courgette, pepers en ui). Het water loopt ons nu al in de mond…
LAND
Frankrijk
STREEK
Languedoc-Roussillon