Domaine de Coussan 2023 Chardonnay, Côtes de Thongue IGP
Al eeuwenlang, sinds het einde van de 18e eeuw, is de familie Boyer van Domaine de Coussan actief in de wijnbouw in het Franse Zuiden. In 1794 vestigen zij zich in Puissalicon (de 13e eeuwse Romaanse toren midden in het dorp is een bezienswaardigheid!)
WIJNMAKER
Domaine de Coussan, Famille Boyer
BODEM
Domaine de Coussan is gelegen in het hart van de IGP Côtes de Thongue. De wijnstreek vormt als het ware een driehoek tussen de steden Faugères, Béziers en Pézenas. Kenmerkend voor de wijngaarden is o.a. de relatief lage ligging van de wijngaarden: het gros van de druivenstokken staat aangeplant op percelen op zo’n 50-100 meter boven zeeniveau. De bodem is er ontzettend divers. Van zand en kiezel, tot klei en van zachte zandsteen tot rotsformaties die 2 miljoen (!) jaar geleden zijn gevormd. Volop diversiteit in de wijngaarden dus.
VINIFICATIE
Slechts 5% van de oogst rijpt op eikenhouten vaten. Het overige deel (95%) vergistte en rijpte op grote roestvrijstalen cuves.
DRUIVEN
100% Chardonnay
KLEUR
Zacht geel.
NEUS
Rijke, aromatische neus. Zeker wanneer we in het achterhoofd houden dat slechts 5% van het sap op eikenhout is vergist. Heel kenmerkende Chardonnay-geur: volop zuivel (boter, room, crème fraîche rijp wit en geel fruit en een fractie honing. Hout is vrijwel niet waar te nemen; het expressieve, haast exuberante karakter heeft de wijn echt aan de zon te danken.
SMAAK
Kloeke aanzet en een royaal mondgevoel, haast de textuur van lobbig geslagen room. Ook hier een geringe expressie van het eikenhout, al geeft het de wijn net dat beetje meer statuur. Fors volume, maar niet té heftig.
CULINAIR
Ideale wijn bij gebakken witvis (glazig gegaarde kabeljauw met een beurre noisette om maar eens iets te noemen). Ook bij gevogelte in een romige saus.