l'Etoile du Sud, Mont Baudile IGP, 2023
Lente- en zomerwijn bij uitstek; niet gemaakt om indruk te maken, wel om plezier te bieden. En dat lukt buitengewoon goed! No-nonsense rosé die op vrijwel ieder terras uitblinkt. De meest uiteenlopende tapas, charcuterie en ander fingerfood lijken de beste matches. Ook gerechten uit de Aziatische keuken.
Bodem
De wijngaarden zijn gelegen op de uitlopers van de Terrasses du Larzac, op een hoogte van 160 meter. De bodem bestaat uit klei en kalk met een grote hoeveelheid stenen.
Vinificatie
Na de oogst vergisten -op temperatuurgecontroleerde RVS cuves- de verschillende druivenrassen onafhankelijk van elkaar. Pas daarna vindt de assemblage plaats.
Kleur
Prachtig bleekroze gekleurd; precies de tint die we zo graag zien.
Neus
Goed herkenbare geur, volledig in lijn met de eerdere jaargangen van dit succesnummer. Geurend naar fijn zacht, rood fruit: framboosjes, bosaardbeitjes en het rins/frisse van aalbessen. Beschaafd en zeker niet snoeperig.
Smaak
Een en al verleiding! Dat is wel duidelijk wanneer de wijn de mond binnenkomt. Zacht en werkelijk heel vriendelijk; iets zalvend effect door de geringe zuren. Meer dan voldoende rijp. Een wijn om vrienden mee te maken en te delen met vrienden. Goede finale, net niet strak droog. Half procent minder alcohol dan afgelopen jaargang; veel scheelt het niet, maar het is meegenomen bij zo'n type 'doordrinker'.
Culinair
No nonsense rosé die op vrijwel ieder terras een uitstekende dienst zal bewijzen. De meest uiteenlopende tapas, charcuterie en ander fingerfood lijken de beste matches. Als doordrinker ook bij je bbq of grill.