Maison Chanzy, Mercurey AOC 2018, Le Bois Cassien
Prachtige Chardonnay uit Mercurey, in het midden van de Bourgogne, gemaakt door Maison Chanzy. Mooie combinatie met oesters, schaal- en schelpdieren of met Franse kaas. Op- en top genietwijn!
WIJNMAKER
Maison Chanzy
BODEM
Op het zuidoosten georiënteerd perceel van 2 ha. Kalkrijke bodem.
VINIFICATIE
Zachte persing van de handmatig geoogste druiven. Vergisting in grote houten foeders; aansluitend rijping op eikenhouten vaten van 450 liter. Voor de botteling worden de vaten geassembleerd en rijpt de wijn 5 maanden op RVS.
DRUIVEN
100% Chardonnay
KLEUR
Haast kleurloos; eerder zilvergrijs dan een geeltint.
NEUS
Gematigde, goed gedoseerde houtinvloed. Subtiele tonen van vers geroosterd witbrood. Geen exorbitante houttonen in de vorm van boter en vanille. Prachtige reflectie van de bodem in de neus: krijt en kalk komen goed terug in de neus. De zilte geur van een vers geopende oesters. Wanneer het etiket niet was getoond, waanden we ons wellicht eerder in Chablis dan in de Côte Chalonnaise.
SMAAK
Delicate aanzet volop verfijning en smaakkracht. In de neus waanden we ons nog even in noordelijker sferen, maar eenmaal in de mond is duidelijk dat we ons in het zuiden van de Bourgogne bevinden. Goede rijpheid, maar met behoud van frisheid. Rank, maar niet teer. Naarmate de wijn zich langer in het glas bevindt, lijkt de smaakkracht fors toe te nemen.
CULINAIR
Vorstelijke dinerwijn met en zeer groot culinair potentieel: platte, Zeeuwse oesters, verse kreeft, langoustines, grote garnalen, coquilles etc. Alles op het gebied van ambachtelijke kazen.
LAND
Frankrijk
STREEK
Bourgogne