Bidoli Le Alte Sauvignon Blanc 2023 Friuli Grave DOC
Ingetogen maar o zo fraaie Sauvignon Blanc van Bidoli uit Noord-Italië. Niet te zwaar of te uitgesproken, ideaal als eet-, lunch en terraswijn en zeker met asperges of schaal- en schelpdieren, Aanrader!
WIJNMAKER
Bidoli Vini
BODEM
Steenrijke grond van alluviale oorsprong. De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind. De Adriatische oceaan heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot.
VINIFICATIE
Zowel mechanische als handmatige oogst. Er volgt dat een koud inweekproces gedurende 12 uur op 10 graden C. Het sap vergist met behulp van geselecteerde gist op een temperatuur van 16-18 graden C. Na afloop van de gisting rijpt de wijn gedurende 4 maanden in contact met de eigen gistsporen, die een keer per week opgeroerd worden. De appelmelkzurengisting wordt tegen gehouden resp. geblokkeerd. Voor de botteling ondergaat de wijn een koudebehandeling ter stabilisering en wordt geklaard en gefilterd.
DRUIVEN
100% Sauvignon Blanc
KLEUR
Zilvergrijs met een witgouden schakering.
NEUS
Heerlijk ingetogen, maar wel zeer 'druifeigen' neus. Onmiskenbaar Sauvignon Blanc, maar haast het tegenovergestelde van de zo uitbundige Sauvignons uit Nieuw Zeeland. Dit ademt frisheid; de koelte van het noorden van Italië wordt weerspiegeld in de geur van deze wijn. Sorbet-ijs van Granny Smith-appel, vers gemaaid voorjaarsgras, de geur van de lente!
SMAAK
Strakke, wakker makende aanzet en de voor deze druif zo kenmerkende zuurgraad loopt letterlijk als een rode draad door de wijn. Op het moment van proeven (feb 2021 net na de botteling, is er nog een fractie koolzuur te bespeuren en dat benadrukt het frisse, rinse karakter. Mettertijd zal dat verdwijnen. Strak droge finale met een bekoorlijke lengte. Plezierig laag alcoholgehalte.
CULINAIR
De ideale eet- lunch-, terraswijn onder zomerse omstandigheden. Combineren met schaaldieren (oesters, mosselen, venusschelpen) en knapperige salades of asperges. Gedroogde ham en geitenkaas.
LAND
Italië
STREEK
Friuli