Bergerie de l'Hortus 2022/23 Blanc Val de Montferrand IGP
Bergerie de l'Hortus Blanc Val de Montferrand IGP is een verfijnde witte wijn afkomstig uit de regio Pic Saint-Loup in de Languedoc, Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis Domaine de l'Hortus is een van de bekendste producenten in deze regio en staat bekend om zijn terroir-gedreven wijnen. De Bergerie de l'Hortus Blanc wordt beschouwd als de "tweede wijn" van het domein en biedt een uitstekende kwaliteit voor een toegankelijke prijs.
WIJNMAKER
Domaine de l'Hortus
BODEM
Bruine bodem met slibgronden van het Kwartair, met kalkhoudende mergel, verpulverde rots in de vorm van losse stenen met kalksteen fragmenten onder de klif. Zachte helling. Hoogte 120 m. Relatief koel en vochtig voor een mediterraan klimaat.
VINIFICATIE
De druiven worden direct geperst (met uitzondering van de Roussanne-druiven, die ondergaan een 24 uur durend inweekproces). Gisting op lage temperatuur (17-18 graden C) op roestvrijstalen cuves gedurende 4 weken.
DRUIVEN
Petit Manseng, Muscat, Bourboulenc, Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc, Roussanne, Viognier en Chardonnay
KLEUR
Subtiel geel gekleurde wijn; iets mat.
NEUS
De verwachting is mogelijk dat een veelheid aan druiven (8 in dit geval) de proever/drinker direct het bos in stuurt... Niets is minder waar: dit is kundig gevinifieerd en enkele druiven springen er zonder meer uit. Petit Manseng en de beide Sauvignons zorgen voor een grote mate van frisheid (citrus, groene appel, gelei van kruisbessen). De meer aromatische rassen Muscat, Roussanne en Viognier dragen bij aan de expressiviteit en dan met name aan het weelderige, subtiel florale karakter.
SMAAK
Eenmaal in de mond is het al evenzo: ieder afzonderlijk druivenras draagt bij aan het succes. Forse zuurgraad (van o.a. SB maar daar staat een grote dosis vulling tegenover die wordt 'veroorzaakt' door de andere druiven. Smakelijk glas wijn met een voorbeeldige balans! Grote lengte; zo groot zelfs dat het lijkt dat de wijn de mond helemaal niet wíl verlaten...
CULINAIR
Vorstelijke en toch aardig verkwikkende dinerwijn op niveau, voorzien van groot culinair potentieel: de beste (platte) oesters, nieuwe haring en asperges. Het beste, verse uit de zee: van kreeft tot Saint Pierre. Door de balans tussen frisheid en body kan de wijn ook goed samengaan met romige kazen of gerechten met lichte sauzen.
LAND
Frankrijk
STREEK
Languedoc-Roussillon