Bergerie de l'Hortus 2022 Coteaux du Languedoc AOC Pic St. Loup
Rode dinerwijn van Bergerie de l'Hortus, temidden van de Garrigues van de Cevennen rondom Pic Saint Loup, iets ten noorden van Montpellier.
WIJNMAKER
Domaine de l'Hortus
BODEM
Wijngaarden liggen op een hoogte van 150 tot 200 met een zuid-west oriëntatie. Het is er koel, vochtig binnen Mediterrane (warme) omstandigheden. Opbrengst bedraagt 30-45 hl/ha. Plantdichtheid varieert van 4000 tot 7150 stokken per ha.
VINIFICATIE
Klassieke vinificatie: ontstelen en zacht kneuzen van de druiven. De temperatuur tijdens de alcoholische gisting kan oplopen tot 32 graden C. Het totale inweekproces neemt 25 dagen in beslag. Twee maal per dag wordt het onder afgelaten sap over de druivenkoek gesproeid. De rijping van de wijn geschiedt op vaten die twee tot drie maal eerder gebruikt zijn (Mourvèdre de Syrah en Grenache rijpen op roestvrij staal.
DRUIVEN
Mourvèdre, Grenache en Syrah
KLEUR
Fluweelrode kleur met enige mate van transparantie.
NEUS
Buitengewoon sympathieke, fruitintensieve neus met een heel licht bedwelmend effect. Rijpe vruchtentonen van bramen en zwarte kersen, net vóór het stadium van (over)rijpe confiture. Het voordeel van een relatief koele ligging in de warme Languedoc wordt hier duidelijk 'zichtbaar'. Ook die heerlijke kenmerkende garrigues-tonen, zo kenmerkend voor een GSM-blend (vooruit, in dit geval MGS).
SMAAK
Geheel in lijn met de verwachtingen: een ongekend sappige, direct plezier biedende aanzet. Maar de overhand van de Mourvèdre wordt direct daarna heel duidelijk: dit is geen lieverdje. Duidelijk waarneembare, maar niet harde, tannines. 'Krokant' is hier het juiste woord. Fraai reliëf waar exact de juiste dosis sap tegenover staat. Het alcoholgehalte (b)leek in de neus wat prominenter aanwezig; het is eenmaal in de mond niet als zodanig waarneembaar.
CULINAIR
Moeilijk te weerstane en echt gracieuze, smaakrijke dinerwijn die de beste, respectvol klaar gemaakte hoofdgerechten verdient: lang gerijpt rundvlees, alles van het lam en het kalf. Tussen huid en graat gegaarde, stevige vis (rooster, oven, gebakken). Harde kazen van de koe (oud).
LAND
Frankrijk
STREEK
Languedoc-Roussillon