Bodega Queirón Mi Lugar 2019 Rioja DOC
Bodega Queirón is een relatief nieuw wijnhuis uit de Rioja-regio in Spanje, opgericht door de wijnbouwfamilie Pérez Cuevas, die al generaties lang betrokken is bij de wijnbouw in de Rioja. Het wijnhuis combineert traditionele wijnbouwmethoden met moderne technieken om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Een van hun opvallende wijnen is de "Mi Lugar".
WIJNMAKER
Bodego de Queirón
BODEM
De wijn komt uit de beroemde Rioja DOC (Denominación de Origen Calificada), specifiek uit het dorp Quel, gelegen in de Rioja Oriental (voorheen Rioja Baja). Dit gebied staat bekend om zijn droge klimaat, warme zomers, en kalkrijke bodems, die ideaal zijn voor de rijping van druiven.
VINIFICATIE
De druiven (Garnacha en Tempranillo) voor cuvée Mi Lugar komen van een viertal verschillende percelen. Al in de wijngaard worden tijdens de pluk de beste trossen apart gehouden voor Mi Lugar. Daarna vindt er bij binnenkomst in de vinificatieruimte nogmaals een check van de complete trossen plaats. Nadat de druiven zijn ontsteeld, worden ze stuk voor stuk (!) beoordeeld voordat het daadwerkelijke wijn maken begint. Alleen de allerbeste druiven verdwijnen in de cuves waar schilinweking en vergisting plaatsvinden. Na de vergisting vindt op eikenhouten vaten de zogenaamde malolactische vergisting plaats. Tijdens dit proces worden de felle appelzuren omgezet in mildere melkzuren. Dan volgt de riiping op barriques: 18 maanden verblijft de wijn op een combinatie van Frans (80%) en Amerikaans (20%) eikenhout. Aansluitend worden de verschillende vaten geblend en rust de geassembleerde wijn nog eens 6 maanden in RVS-cuves. Tenslotte, ruim 2 jaar na de oogst, wordt de wijn gebotteld.
DRUIVEN
Garnacha en Tempranillo
KLEUR
Vurig paarsrood gekleurd! Enige mate van transparantie in deze dieppaarse kleur.
NEUS
Al bij de eerste geurindruk bevinden we ons in Spanje... Dit is onmiskenbaar Rioja! Zoetrijpe weelde van het donkerste fruit (gedroogd en vers maar ook de kenmerkende effecten van de rijping op eikenhout. Dat vertaalt zich o.a. in toast, gebrande koffieboontjes, kokos, crème caramel, vanille, pijptabak etc. Heerlijk om hier keer op keer de neus in te steken. Forse mate van ontwikkeling in het glas waardoor het de moeite waard blijft om meerdere malen diep te 'snuiven' aan de wijn.
SMAAK
Een aanzet die exact past bij de 'voorspellingen' die in de neus zijn gedaan: compleet mondvullend, de wijn neemt zonder enige gêne beslag van de gehele mond en lijkt zich in iedere hoek van de mondholte te willen vestigen. Definitief, zo blijkt wel uit de finale... Krachtige structuur, maar zeker niet massief. En dat danken we met name aan de zuren; die lijken niet aanwezig, maar zijn dat wel degelijk. Het subtiele zoetje, volledig in lijn met de rijpheid die in de neus al werd aangekondigd, past volledig bij dit type wijn.
CULINAIR
In la Rioja schromen ze niet om de wijn te schenken bij criadilles. Deze wijn is uitstekend te combineren met gegrild rood vlees, lamsvlees, stoofschotels en harde kazen. Dankzij de structuur en diepte kan hij ook goed op zichzelf worden genoten.
LAND
Spanje
STREEK
La Rioja