Garnier & Fils 2022 Petit Chablis AOC
Ga met de neus in het glas en je weet direct waar we ons bevinden: Chablis! Deze kenmerkende combinatie van zuiverheid en mineraliteit is echt uniek. Chablis of Petit Chablis, dit moet zonder pardon in de kelder van de liefhebbers van de grote Bourgogne-wijnen. Goede geheim-tip, deze wijn van Garnier & Fils.
WIJNMAKER
Garnier & Fils
BODEM
De wijngaard draagt de naam “la Fontaine Jean Fourtier” en is op het zuiden en het zuid-oosten gelegen binnen de gemeente Lignorelles. De bodem is kalkhoudende klei met zand in de bovenlaag en dieper grote kalkblokken in de bodem. De hoogte is 250 m. De bodem wordt bewerkt en geploegd volgens een respectvol en ecologisch programma zonder dat er sprake is van een biologische aanpak met certificaat.
VINIFICATIE
De druiven worden mechanisch geoogst, zacht geperst en het sap wordt met valdruk verplaatst. Eerste schoning op lage temperatuur via sedimentatie gedurende 12 uur. Daarna start van de gisting met natuurgist op een temperatuur van 20-25 graden C. Deze gisting duurt zeer lang (3 tot 6 maanden) en gedurende deze tijd blijft de wijn in contact met de fijne gistsporen. De appelmelkzurengisting volgt op de alcoholische gisting.
DRUIVEN
100% Chardonnay
KLEUR
Fonkelend witgoud.
NEUS
Eenmaal met de neus in het glas, weten we direct waar we ons bevinden: Chablis! Deze kenmerkende combinatie van zuiverheid en mineraliteit is echt uniek. De geur van de zee (zilt, jodium, kalk) is goed herkenbaar. Niet verwonderlijk, de bodem bevat volop mergel met gefossiliseerde zeedieren uit de tijd dat dit deel van Frankrijk nog letterlijk onder water stond. Fijne verse kruiden als dille, maar ook zuivel en specerijen als witte peper en nootmuskaat.
SMAAK
Strakke en een heerlijke verkwikking biedende aanzet. Dat gevoel wordt voortgezet wanneer we de wijn royaal door de mond laten gaan en zuurstof toegang bieden tot de mond. Schoon en zuiver, maar wat een smaakkracht zeg. De smaakvolle wijnzuren manifesteren zich pas op het moment dat de wijn de mond verlaten heeft. Weinig wijnen laten een schonere mond na, terwijl de wijn tegelijkertijd over een lengte beschikt die zonder einde lijkt te zijn.
CULINAIR
Waardevolle, klassieke dinerwijn: platte oesters, verse Oosterschelde-kreeft, wilde tarbot, parelhoen en een rijk plateau van ambachtelijk (rauwe melk) kazen.
LAND
Frankrijk
STREEK
Bourgogne (West)