Maison Chanzy Gravières 2018 Santenay 1er Cru AOC
De Santenay van Maison Chanzy is gelegen tussen andere grote appelations als Chassagne-Montrachet, Saint-Aubin en Bouzeron. In Santenay produceert men zowel witte- en rode Bourgognes. Binnen dit appelation-gebied liggen 12 'climats' met de Premier Cru classificatie, waar Les Gravières er een van is. Grootheid van een wijn waar ook andere toppers vandaan komen, o.a. Domaine de la Pousse d’Or, Vincent Girardin, die een deel van deze wijngaard bezitten. Absolute bewaarwijn, ideaal als kado!
WIJNMAKER
Maison Chanzy
BODEM
Climat genaamd Les Gravières, Premier Cru classificatie.
VINIFICATIE
Koude inweking gedurende 10 dagen. Gedurende de alcoholische vergisting wordt de wijn met regelmaat over de hoed verspreid en wordt de hoed gebroken en ondergedompeld (pigeage). De wijn rijpt 10 maanden op barriques van 228 liter en aansluitend 5 maanden op RVS.
DRUIVEN
100% Pinot Noir
KLEUR
Kenmerkende Pinot kleur: donker aalbesrood met enige mate van transparantie.
NEUS
Les Gravières is de op een na zuidelijkste Premier Cru wijngaard van Santenay en dus ook een van de meest zuidelijke wijngaarden van de Côte de Beaune. Dankzij de ligging is de wijngaard dus gezegend met enige warmte en dat is in de neus goed waarneembaar. Rijpe kersen, gelei van rode bessen en ook wat vioolblad.
SMAAK
Gulle aanzet, weer die warmte en een opvallend zacht mondgevoel. Delicaat, maar wel degelijk goed gevuld. Heel solide zonder maar enigszins streng te zijn. Grootse lengte en een fors bewaarpotentieel. Kenmerkend voor wijnen uit deze wijngaard is de zachte tanninestructuur. Dat geldt zeker voor deze wijn van Maison Chanzy, maar ook voor de wijnen van andere producenten (o.a. Domaine de la Pousse d’Or, Vincent Girardin) die een deel van deze wijngaard bezitten.
CULINAIR
Klassieke bourgogne die naar klassiek Franse gerechten verlangt. Allereerst natuurlijk coq au vin, maar ook bij andere gevogelte-gerechten is dit zeer op zijn plaats. Denk aan rosé gebraden duif (op het karkas gebraden) of fazantfilet. De durfal serveert er een côte de veau bij.