Tomàs Cusiné Finca Comabarra 2019 Costers del Segre DO
Finca Comabarra, grote wijn van 'meester' Tomàs Cusiné in wijnmaken!
WIJNMAKER
Tomàs Cusiné
BODEM
Steenrijke en kalkrijke kleibodem. Zacht glooiende hellingen in de uitlopers van de bescherming biedende, Spaanse Pyreneeën. De wijngaard van Finca Combarra is gesitueerd op de noord-helling van het Sierra la Llena-gebergte. De hoogte is 725-740 m. Kalksteenrijke grond met veel grind (Carignan en Syrah) en vruchtbare kleigrond (Cabernet-Sauvignon). Conversie naar biologische werkwijze zonder certificering. Positieve invloeden op het klimaat door de Tra Montana en de Middellandse zee.
VINIFICATIE
Handmatige oogst, zorgvuldige, klassieke vinificatie : na het kneuzen en ontstelen van de druiven een koude inweking gedurende twee dagen. Temperatuur gecontroleerde gisting op roestvrij staal voor de Syrah, maar de most van de Cabernet en de Grenache gist op open kleine eiken houten vaten. Hierdoor is een intensieve pigeage (breken en onderdompelen van de druivenkoek) goed mogelijk. Appelmelkzurengisting op hout met het oproeren van de fijne gistsporen. Totaal 18 maanden rijping op Frans top-eikenhout.
DRUIVEN
Carignan, Syrah en Cabernet Sauvignon
KLEUR
Stralend en diep robijnrood – vrijwel geen evolutie. Prachtige kleur.
NEUS
Minder Cabernet, meer Carignan en Syrah. De rijke, mediterrane “grote-wijn” expressie vaart er wel bij. Toch regeert de fijnheid en het beeld van de Rhône met de finesse van een grote bourgogne manifesteert zich overduidelijk in het glas. Honing en zoete houttonen en een weelde aan zeer rijpe en gekonfijte vruchten: zwarte kersen, vijgen, dadels en gedroogde pruimen.
SMAAK
Verrukkelijke, traag vloeiende materie met een zijden textuur. Dit zorgt meteen voor het tactiele mondcontact van de grote wijn. De delicate zoetheid loopt dan weer volmaakt in de pas met de grootste, rode Rhône-wijnen met de nuance dat er hier een verkwikkend frisse bries door de wijn ademt. Het “boeket-beeld” van de grote rhône met de finesse van de grote bourgogne wordt in de mondbeleving meer dan bevestigd: elegante en dansende smaakweelde, totale harmonie en een lengte die we alleen in de grote wijnen (mogen) aantreffen.
CULINAIR
Hoogwaardige diner- en wildwijn: het fijnste, gerijpt rundvlees: 'wit' vlees als kalf, parelhoen, Bresse-kip, Mechelse koekoek, maar ook rosé gebraden lamsrug. Door de zachte tannines zijn combinaties met vis ook heel goed mogelijk. Oude kazen op basis van koemelk.