Veralda Xtriana Istria Malvazija 2023
Deze Veralda Xtriana Istria is een frisse en droge witte wijn gemaakt van 100% Istrische Malvazija van biologische wijnbouw. Wijn die perfect is om nu van te genieten, maar die ook een goed verder rijpingspotentieel in de fles laat zien. Veralda Xtriana Malvazija is een verfijnde witte wijn gemaakt van de inheemse druif Malvazija Istarska (Malvasia Istriana). Het wijnhuis Veralda, gevestigd in het prachtige wijngebied Istrië in Kroatië, produceert met deze wijn een moderne en elegante interpretatie van een van de belangrijkste druivensoorten in de regio.
VINIFICATIE
Deze wijnen combineren traditionele Kroatische wijnbouwtechnieken met een moderne aanpak, wat ze fris, elegant en onderscheidend maakt. De druiven voor de Xtriana Malvazija worden met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Het fermentatieproces vindt meestal plaats in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperaturen, wat de frisheid en aromatische intensiteit van de Malvazija benadrukt. Er is minimale invloed van hout, om het zuivere karakter van de druif en het terroir te behouden.
BODEM
Kenmerkende "terra rossa" (rode aarde) en kalksteenbodems.
WIJNMAKER
Veralda WInery
DRUIVEN
Istrische Malvasia
KLEUR
Veralda Xtriana heeft een heldere, kritallijne lichtgele kleur.
NEUS
Pure intense frisse fruitige geur zoals wijngaardperziken, zomerpeer, met herkenbare aantrekkelijke bloemen- en kruidengeuren zoals linde en vlierbessen, oranjebloesem en jasmijn.
SMAAK
In de mond is hij droog, rond en verfrissend, met een medium body en een medium hoge zuurgraad. In deze wijn vindt je aroma's van perzik en peer, rijpe appel, maar ook typische Malvasia aroma's van salie en vlierbloesem. Extreem lange duur van de smaak als gevolg van mineraliteit. Verse, maar serieus gelaagde witte wijn met een uitgesproken karakter, klaar om onmiddellijk van te genieten, in het glas toont een interessante ontwikkeling en voelt het potentieel van verdere ontwikkeling in de fles.
CULINAIR
Risotto met garnalen of garnalen, risotto met champignons of seizoensgroenten, witte vis en vis uit de steen, maar ook getextureerde rijkere vis zoals zalm. Schaaldieren zoals coquille, pasta met vlees of zeevruchten, kip met romige saus, gegrilde groenten, wit vlees. Serveer bij een temperatuur van 8 - 12 °C.
LAND
Kroatië
STREEK
Istrië