La Spinetta Il Rosé di Casanova 2020 Toscana Rosato IGT
La Spinetta Il Rosé, een rosé uit Toscane! En ook nog eens van La Spinetta. Strak en fris en ideaal als begeleider van de lekkerste gerechten.
WIJNMAKER
La Spinetta
BODEM
Zandrijke bodem met mariene afzetting. Perceel van 6 ha gelegen op 300 meter hoogte; oriëntatie op het zuiden.
VINIFICATIE
Handmatige oogst eind september. Uiterst beperkt schilcontact: 1 uur. Vergisting gedurende 15 dagen op temperatuur-gecontroleerde cuves (RVS). Vervolgens drie maanden rijping op de gistcellen.
DRUIVEN
50% Sangiovese en 50% Prugnolo Gentile
KLEUR
Fraaie, bleke oudroze kleur. Een fractie donkerder/oranje schakering dan de populaire Provence-kleur.
NEUS
Knap uitgesproken neus zonder dat het al te geurig (geparfumeerd) is. Bloedsinaasappel, rozenbottel en marmelade. Ook wat vers gebakken brood / gist. Buitengewoon onderscheidende neus ten opzichte van veel Zuid-Franse rosés (die anno 2021 vrijwel allemaal zijn geïnspireerd op de Provence-rosé). La Spinetta maakt een heel eigen stijl en dat zijn ze natuurlijk ook verplicht aan hun stand.
SMAAK
Strakke aanzet met een onverwachte, wakker makende frisheid. Goede zuren die zorgen voor een opwekkend effect. Niet verwonderlijk overigens, die zuren, de Sangiovese-druif staat er om bekend. Beklijvende materie in de mond en ook wanneer de wijn de mond eenmaal heeft verlaten, laat ie nog lang zijn sporen na. Als een heuse echo blijft deze rosé nagalmen - echt een opvallend lange finale!
CULINAIR
Als aperitief geschikt, maar alle begrip wanneer men dit te fors vindt. In dat geval aan tafel schenken: ingelegde ansjovis van topkwaliteit. Salades met zacht gerookte vis en zeevruchten. We hebben deze wijn ook bij een gevarieerde plateau van rauwe-melk-kazen (incl. de Limburgse Herve-kaas) geprobeerd en het ging meer dan goed.