La Spinetta Il Rosé di Casanova Toscana Rosato IGT
Volledig uitverkocht!
La Spinetta Il Rosé di Casanova is een verfijnde roséwijn van de prestigieuze Italiaanse wijnproducent La Spinetta, bekend om hun kwaliteitswijnen, vooral in Piemonte en Toscane. Deze specifieke rosé komt uit Toscane en wordt vaak geprezen om zijn elegantie en frisheid.
WIJNMAKER
La Spinetta
BODEM
Zandrijke bodem met mariene afzetting. Perceel van 6 ha gelegen op 300 meter hoogte; oriëntatie op het zuiden.
VINIFICATIE
Handmatige oogst eind september. Uiterst beperkt schilcontact: 1 uur. Vergisting gedurende 15 dagen op temperatuur-gecontroleerde cuves (RVS). Vervolgens drie maanden rijping op de gistcellen.
DRUIVEN
Deze rosé is gemaakt van Prugnolo Gentile en Sangiovese, de iconische druivensoort van Toscane, die vaak wordt gebruikt in beroemde wijnen zoals Chianti en Brunello di Montalcino. Sangiovese leent zich goed voor rosé, omdat het fruitige en frisse aroma's biedt met een mooie zuurgraad. Verhouding is 50% Sangiovese en 50% Prugnolo Gentile.
KLEUR
Fraaie, bleke oudroze kleur. Een fractie donkerder/oranje schakering dan de populaire Provence-kleur.
NEUS
Knap uitgesproken neus zonder dat het al te geurig (geparfumeerd) is. Bloedsinaasappel, rozenbottel en marmelade. Ook wat vers gebakken brood / gist. Buitengewoon onderscheidende neus ten opzichte van veel Zuid-Franse rosés (die anno 2021 vrijwel allemaal zijn geïnspireerd op de Provence-rosé). La Spinetta maakt een heel eigen stijl en dat zijn ze natuurlijk ook verplicht aan hun stand.
SMAAK
Strakke aanzet met een onverwachte, wakker makende frisheid. Goede zuren die zorgen voor een opwekkend effect. Niet verwonderlijk overigens, die zuren, de Sangiovese-druif staat er om bekend. Beklijvende materie in de mond en ook wanneer de wijn de mond eenmaal heeft verlaten, laat ie nog lang zijn sporen na. Als een heuse echo blijft deze rosé nagalmen - echt een opvallend lange finale!
CULINAIR
Als aperitief geschikt, maar alle begrip wanneer men dit te fors vindt. In dat geval aan tafel schenken: ingelegde ansjovis van topkwaliteit. Salades met zacht gerookte vis en zeevruchten. We hebben deze wijn ook bij een gevarieerde plateau van rauwe-melk-kazen (incl. de Limburgse Herve-kaas) geprobeerd en het ging meer dan goed.