Champagne AR Lenoble; gemoedelijk, charmant, innemend en zeer vriendelijk!

Champagne AR Lenoble; gemoedelijk, charmant, innemend en zeer vriendelijk!

Afgelopen week bezocht ik de Champagnestreek in Noord-Frankrijk. Vanuit Maastricht door de Ardennen naar Bouillon, de oude grensplaats tussen België en Frankrijk. Vandaar uit verder via de hoofdstad van de Champagne, Reims, over een prachtige weg naar Epernay en uiteindelijk Damery, aan de rivier de Marne.

De Champagne, een streek in Noord-Frankrijk tussen de Belgische grens en de Bourgogne. Al in de late Romeinse tijd werd er in deze regio wijnbouw bedreven. De eerste wijn die in dit gebied geproduceerd werd, was een bleke, roze wijn gemaakt van zwarte druiven en leek in niets op de nu kenmerkende mousserende Champagne.

Rivaliteit

Tijdens de Middeleeuwen ontstond er rivaliteit tussen de wijnen uit de Champagneregio en wijnen uit Bourgondië. De handelsroute die bijvoorbeeld Vlamingen gebruikten om naar Bourgondië te reizen, liep dwars door de hoofdstad Reims. De mensen in de stad deden er dan ook alles aan om de handelaren te overtuigen om de goedkopere wijn uit Champagne te kopen, in plaats van de wijn uit Bourgondië. Als gevolg van deze rivaliteit gingen de mensen in Champagne zich toeleggen op de productie van witte wijn als tegenstelling tot de rode wijn uit Bourgondië. Wijn van witte druiven was echter minder lekker en hierdoor probeerde men ‘witte’ wijn te maken van rode druiven. Als gevolg was de kleur van de wijn vaak niet wit, maar varieerde van grijs tot roze.

Dom Pérignon

De Franse monnik Dom Pierre Pérignon (1638-1715) zorgde voor een aantal aanzienlijke verbeteringen in het productieproces van de witte wijn. Vanaf 1668 vestigde hij zich in de abdij in Hautvillers in Champagne. Deze abdij had een wijngaard en hij ging zich bezighouden met de productie van wijn. Het geheim was om de druiven zo intact mogelijk te houden voordat ze geperst werden. Hierdoor zorgde hij ervoor dat er een heldere witte wijn geproduceerd kon worden uit rode druiven.

Bubbels

Door de lage temperaturen in de Champagne tijdens de winter, stopte het proces van fermentatie voordat het werkelijk voltooid was. Dit is het chemische proces waarbij druivensap in een alcoholische drank verandert. Hierdoor bleef er een laagje suiker in de wijn achter. Hierop werd de wijn naar Engeland vervoerd en daar gebotteld, vanwege de hoge populariteit. Wanneer de temperatuur warmer werd, zette het fermentatieproces zich voort. Dit zorgde ervoor dat er, wanneer de wijn ontkurkt werd, door de ontstane kooldioxide bubbels in de wijn zaten.

Filips van Orléans (1674-1723), regent van Frankrijk van 1715 tot 1723, genoot enorm van deze bubbelende versie van Champagne. Hij dronk er veel van, wat ervoor zorgde dat Champagne populair werd bij de hogere klassen in Parijs. Die opmars zette zich gestaag voort tot de enorme populariteit van Champagne vandaag de dag.

Armand-Raphael Graser (AR Lenoble)
Vele vroege champagneproducenten kwamen al in de 18e en 19e eeuw naar deze streek, Armand-Raphaël Graser arriveerde hier als Elzasser in 1915, midden in de Eerste Wereldoorlog.  Hij startte met het maken van Champagne 2 jaar na het einde van de oorlog. Omdat een Duits klinkende naam niet zo handig was in die tijd, noemde hij zijn wijnen “Lenoble”, omdat hij geloofde dat Champagnewijnen de meest nobele waren in Frankrijk. De naam was geboren!

De huidige eigenaren, Anne et Antoine Malassagne, broer en zus, zijn de achter-kleinkinderen van Graser. Door de jaren heen is dit nog volledig onafhankelijke familiebedrijf gegroeid naar een organisatie met 12 medewerkers in de wijngaarden, de kelder en het kantoor, inmiddels officieel geëerd met een prijs voor het sinds jaren produceren van biologische Champagne!

Afgelopen week mocht ik het bedrijf bezoeken in Damery, niet ver van Epernay aan de rivier de Marne. Te midden van de Franse dorpsrust, Damery is een typische rustiek Frans dorpje waar de tijd heeft stilgestaan, bevindt zich het “logistieke zenuwcentrum” van AR Lenoble.

Nee, geen ultramodern bedrijfspand met spiegelglas, geen parkeerterrein met af- en aanrijdende vrachtauto’s, geen hautaine, onvriendelijke werknemers die het te druk met zichzelf hebben…. AR Lenoble is gemoedelijk, charmant, innemend en zeer vriendelijk, net als het dorpje. Helaas moet ik te snel weer terug, de voorraad moet immers worden aangevuld.

Maar ik kom zeker terug! En als ik heimwee krijg….. laat ik gewoon de kurk knallen!

Fijne Feestdagen!

Bestel ‘m nu, zolang de voorraad strekt! Heerlijk tijdens de feestdagen en oud- en nieuw!