Enjoy summer! Weer volop heerlijke zomerwijnen onder de aandacht!

Enjoy summer! Weer volop heerlijke zomerwijnen onder de aandacht!

Zomer….wijnen

Sinds eind mei hebben we al flink wat zomerse dagen mogen meemaken. Dat is dan ook flink te merken in de vraag naar verfrissende witte- en roséwijnen. Net als de voorgaande jaren, hebben we een leuk zomers actiepakket van 6 Franse zomerwijnen samengesteld. Verderop in dit blog meer hierover…

Maar eerst gaan we naar de Gascogne…

In de eerste week van juni was Persoonlijkwijnkado.nl te gast bij Domaine de Joÿ in Panjas (Gascogne), in het zuid-westen van Frankrijk. Daar waar ook de Armagnac vandaan komt. Gaël Gessler leidde ons rond over het domein dat al sinds begin vorige eeuw in het bezit van zijn familie kwam. Een familie die overigens uit Zwitserland afkomstig is, vandaar de niet-Franse achternaam. Na de eerste wereldoorlog was er werkgelegenheid genoeg in Frankrijk, waar vele boerenzonen niet waren teruggekeerd uit de loopgraven aan het front. De overgrootvader van Gaël Gessler trok naar het zuid-westen van Frankrijk en begon op een boerderij die hij beetje bij beetje kon overnemen. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een zeer respectabel familiebedrijf van enkele neven en nichten en een oom, met een maximum capaciteit van maar liefst 1,4 miljoen flessen.

Design by Paco Rabanne

Naast een kwalitatieve hoogwaardige lijn van Armagnacs, waaronder een serie waarvan de fles ontworpen is door de couturier Paco Rabanne, maakt de Familie Gessler vooral mooie betaalbare witte wijnen van diverse cepages, en één rode wijn, de Insolent, van Merlot, Cabernet-Sauvignon en een beetje Tannat. Deze plezierige wijn past meer dan prima bij de bbq, de grill of een smakelijke pizza. Ongecompliceerd en vooral lekker! Slechts € 9,25

Hoewel het etiket verraadt dat de Sauvignon een monocepage is van 100% Sauvignon, is dat in werkelijkheid niet zo*. Een klein beetje Gros Manseng is toegevoegd voor het unieke frisse karakter. Een mooie aperitiefwijn alswel een perfecte begeleider van groene asperges of sushi, nu voor € 8,25.

De zee is niet om de hoek, maar zeker ook niet heel ver weg van Panjas. Op zo’n 150 km ten noorden ligt het Bassin van Arcachon. Dit Bassin staat alom bekend als een oesterparadijs. Het is dat misschien ook niet geheel toevallig dat een andere wijn van de Familie Gessler, de l’Eclat, juist de perfecte begeleider van oesters en zeevruchten is. Maar liefst 4 druivensoorten worden gebruikt om deze wijn te maken: Colombard, Ugni-Blanc, Gros Manseng en Sauvignon Blanc. Daarnaast heeft de l’Eclat ook een heel bescheiden prijs van      € 6,95. Bij aankoop van minimaal 6 flessen betaalt u slechts € 5,95 per fles! Bestel ze hier!

Alle drie verrassende wijnen uit een zacht glooiend warm gebied net ten noorden van de Pyreneëen. Domaine de Joÿ maakt bijzonder toegankelijke wijnen met een zeer eigen karakter. En ruim toepasbaar op culinair vlak. Hier kom je de zomer wel mee door….Meer weten? Kijk hier eens…

6 Franse zomertoppers

Frankrijk staat vanaf 1 juli a.s. weer in het teken van de Tour de France. Dit jaar echter geen wijnen in de promotie die het parcours volgen maar gewoon een mooie pakket van 6 Franse zomertoppers.

2x Wit!

Domaine Maurel Chardonnay 2015, Frankrijk, Pays d’Oc. Fantastische aperitiefwijn of bij tapas en anti-pasti of Aziatisch georiënteerde gerechten. En zeer zeker bij zeevruchten!

Chateau La Mothe du Barry 2014, Frankrijk, Entre-deux-Mers. Heerlijk bij tapas en anti-pasti of gerechten met zeevruchten zoals kreeft, oesters en langoesten.

2 prachtige rode wijnen

Expressif 4 cépages 2016 Pays d’Oc IGP, Frankrijk. Breed inzetbaar, voor aan tafel maar ook lekker ‘s-avonds op het terras met wat kaas, tapas of charcuterie.

Chateau du Cedre, Marcel Malbec 2015, Comté Tolosan IGP, Frankrijk. Waanzinnig bij bbq of grill, lamskoteletjes of geroosterde tijgergarnalen.

En last but not least….twee mooie Roséwijnen

Mas Paillet 2016, Coteaux d’Enserune IGP Mont du Roy, Frankrijk. Absoluut de rosé voor warme avonden met tapas en anti-pasti. Ook fantastisch bij zeevruchten.

Extrème Gris 2016, Languedoc AOP, Frankrijk. Dorstlessend en perfecte begeleider voor de bbq, zowel geroosterde vis als gevogelte en andere bbq gerechten!

Deze super-zomer-aanbieding eens proberen?                                        Nu voor slechts € 49,95

Tip!

Oesters, ze zijn al eerder in dit blog genoemd. Bij velen loopt het water al uit de mond bij de gedachten, anderen laten ze liever staan.  Maar mocht je deze zomer in de buurt van Bordeaux zijn, het Bassin van Arcachon is een echte aanrader! Niet alleen voor al het heerlijks uit de zee maar ook voor vermaak. De Dune de Pyla is de hoogste duin van Europa en het uitzicht bovenop is prachtig. Verder zijn de kleine vissershaventjes met zijn excentrieke oestercultuur de moeite waard. En bij minder weer is het nieuwe wijnmuseum in Bordeaux  een geweldige ervaring.

Foto: Oesterhaven in Gujan-Mestras

Feestje?

Organiseer je binnenkort een buitenetentje, een bbq of viert je zoon of dochter een eindexamenfeest? Neem gerust contact op voor advies over goede betaalbare partywijnen. Je wilt immers bij de gasten goed voor de dag komen, niet?

Fijne zomer!

*Mits de hoeveelheid toegevoegde andere druivensoort zeer gering is, is het wettelijk geoorloofd om toch te spreken over een monocépage.