Het aspergeseizoen is in volle gang. Welke wijn trek ik open?
In vooral Midden-Limburg, delen van Zeeland, Noord-Brabant en Vlaanderen staan de witte- en groene koppen al lang weer boven de grond. Nog geen asperges op je menu gehad? Misschien krijg je zin in-, en inspiratie wanneer wij eens met wat alternatieve wijnen komen dan datgene wat klassiek is.
Witte- en groene asperges, what's the difference?
Om met die klassieke wijnen te beginnen, daar is helemaal niets mis mee! Maar laten we eerst onderscheid maken tussen witte- en groene asperges. Niet alleen de kleur is anders, ook de smaak. Witte asperges smaken zachter en ronder waar groene wat meer een grassmaak hebben. Daarnaast ook een stevigere en intensere smaak die een gerecht behoorlijk kan beïnvloeden.
Bij de witte asperge dus vaak een Duitse Riesling zoals die van August Eser uit de Rheingau. Pinot Blanc van Domaine Bernard Schneider uit de Franse Elzas is ook een betrouwbare compagnon.
Groene asperges gaan perfect samen met Grüner Veltliner, what's in a name......Weingut Ziniel uit Burgenland in Oostenrijk is onze Grüner! Ook een frisse Chileense Sauvignon-Blanc leent zich prima, denk dan aan El Campo Sauvignon-Blanc.
Hybride?
Er is echter ook een wijn die gewoon bij beide asperges goed gaat en dat is Domaine la Chapinière Sauvignon-Blanc uit de Franse Loirestreek. Noem het een hybride, een flexibele aspergewijn.
Out of the box?
Hierboven staan dus vooral de klassieke combinaties. Wat is dan echt anders? Bidoli Le Alte Friulano 2023 Friuli DOC Grave uit Italië is een onverwachte maar heerlijke aspergebegeleider! Liever Viognier? Dat kan ook met deze uit de Ardeche afkomstige van Clos de l'Abbe Dubois. Moet het nog specialer? Een Welchriesling uit Kroatië bijvoorbeeld? Vinarija Buhac Grasevina Welchriesling! Voor de prijs hoef je het niet te laten!
Via de linkjes lees je alles over deze specifieke wijnen. Wat al deze wijnen gemeen hebben, is dat ze ook nog eens heerlijk zijn als aperitief! Misschien handig om méér dan 1 fles te bestellen....Proost!