Het verhaal van de wijn: Ayles Reula Carinena 2013

Het verhaal van de wijn: Ayles Reula Carinena 2013

Het verhaal van de wijn: Finca Ayles Reula Garnacha 2013 Carinena DO (rood)

Deze week een Spaanse wijn. Finca Ayles Reula Garnacha 2013 Carinena DO. Een heerlijke zwoele rode wijn. Ideaal voor dit seizoen. Gewoon om zomaar te drinken, maar ook fantastisch bij de barbecue of bij chocolade… Waar liggen de wortels van deze wijn? Wat is het verhaal van deze wijn?

Pago d’Ayles

Eerst moeten we terug gaan het het wijndomein. Dat Pago d’Ayles heet. Het ligt ten zuiden van Zaragoza in Cariñena. Dat ligt tussen Madrid en Barcelona. Het landgoed is uitgestrekt, imponerend. Op 600 meter hoogte vind je de wijngaarden. De bodem is er uitstekend, veel kalksteen, leisteen en kiezels. De zomers zijn heet, de winters steenkoud. En regenen doet het er soms een heel jaar niet. Dit wijndomein kent een hele lange historie. Het wordt al genoemd in 1165. Het maken van wijn gebeurt hier al veel langer. De geschiedenis voert ons terug tot de ‘Celtibérico’s’

‘Celtibérico’s’

Spanje en Portugal worden vaak over het hoofd gezien als we spreken over de Keltische wereld. De Kelten waren slechts een onderdeel van de lappendeken van volkeren en stammen op het Iberisch schiereiland. De Iberiërs leefden omstreeks 1000 v.Chr. Ze bewoonden vooral het zuiden en het oosten van het Iberische Schiereiland. De Iberische familie bestond uit verschillende volkeren die niet tot de Indo-Europese gemeenschap behoorden. In het eerste millennium v.Chr. staken de Kelten de Pyreneeën over en vermengden zich met de Iberiërs, vooral in het gebied tussen de rivieren Duero en Ebro. Ze namen veel dingen van hen over zoals het oostelijke Iberische alfabet. Ze organiseerden zichzelf echter niet in steden, zoals de Iberiërs, en spraken een Keltische taal. Deze ‘Celtibérico’s, ofwel Keltiberiërs, worden gezien als de voorvaderen van de huidige Spanjaarden.

Trots volk

Ze stonden bekend als een trots volk. De Romeinen hadden bij het bezetten van het Iberische Schiereiland grote moeite om de Keltiberiërs onder de duim te krijgen. De Keltiberiërs vochten in kleine legers, een tactiek die later ‘guerrilla’ werd genoemd. Guerrilla betekent ‘kleine oorlog’, en is afgeleid van ‘guerra’, het Spaanse woord voor oorlog.

Goede huurlingen

De Keltiberische strijders hadden een reputatie van goede huurlingen. Ze combineerden de woeste vechtlust en moed van de Kelten met het uithoudingsvermogen en de organisatie van de Iberiërs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Hannibal bij zijn inval van Italië Keltiberiërs huurde. Toen de Carthagers in 203 v.Chr. waren verslagen bij Utica, namen ze onmiddellijk de wapens weer op bij aankomst van 4.000 Keltiberiërs!

Naakte vechters & reïncarnatie

Waarschijnlijk vochten de Keltiberiërs net als de Kelten vaak naakt, hun lange haren schuddend, terwijl ze verwensingen en krijsschreeuwen riepen. Mogelijk voerden ze rituele dansen uit voordat ze een veldslag ingingen. Eenmaal in het gevecht gedroegen ze zich dapper, bijna roekeloos, vanwege hun geloof in reïncarnatie.

Bier en wijn met honing

De Keltiberiërs dronken vanwege het rituele karakter van hun oorlogen en feesten veel bier met een hoog alcoholpercentage. Maar er werd niet alleen bier gedronken, maar ook wijn. Deze wijn werd vaak vermengd met honing!

Losbandige keizer Carinius

En toen kwamen de Romeinen naar Cariñena. Dat toen overigens nog niet onder die naam bekend stond! Ze vestigden het dorp ‘Carae’. In de Romeinse tijd was het dorp bekend als de Romeinse nederzetting , ofwel ‘Carae’. Het achtervoegsel ‘iniana’ leidde tot de naam ‘Cariniana’. Dat betekende het gehucht en landhuis gelegen op de locatie van Carae. Het verwijst naar de Romeinse eigenaar Carinius. Van Carinus wordt gezegd dat hij een van de slechtste Romeinse keizers geweest zou zijn, onder meer door zijn losbandigheid. Zijn heerschappij was impopulair. Er werd zelfs beweerd dat hij zich schuldig had gemaakt aan het verleiden van een aantal vrouwen van zijn officieren. Uiteindelijk is hij door zijn eigen mannen gedood. De Spaanse wijn werd onder Romeins bestuur geëxporteerd en verhandeld in het hele Romeinse rijk.

Officieel erkende kwaliteit van wijn

In 1696 kreeg wijn uit het gebied Cariñena de eerste officiële kwaliteitsreglementering . Later in 1932, werd Cariñena als één van de eerste wijngebieden in Spanje afgebakend. Koning Alfonso XIII verleende de titel van ‘stad’ aan Cariñena door de kwaliteit van zijn wijnen. De productie van wijn is vandaag de dag nog steeds de belangrijkste economische activiteit in dit gebied.

Onze wijn: Ayles Reula Garnacha 2013 Carinena DO

Onze wijn is afkomstig van het domein Pago d’Ayles . Waar de familie Rámon Reula het wijnbedrijf leidt vanaf het jaar 2000. In 2010 ontvingen zij de ‘pago’ status, zeg maar grand cru. Bodega Pago de Aylès is daar bijzonder trots op. Het is de hoogste status die je als wijnbedrijf in Spanje kunt behalen. Alle druiven komen van de eigen wijngaarden, met volledige controle over kwaliteit. Van bodem tot aan botteling. En dat alles heeft geleid tot deze heerlijke Finca Ayles Reula Garnacha 2013 Carinena DO.

karaktertype 3 bescheiden-leidingnemen- temperamentvol-AYLES051100202N_png Carinusbeeldcarinena644px-Ethnographic_Iberia_200_BCE

Bronnen:

www.celticbritain.net/Keltiberiers.htm

http://www.spaansewijn.net/Zaragoza/zaragoza.htm)

http://www.src-reizen.nl/land-informatie-spanje-cultuur.htm http://www.colaris.nl

www.bonsella.be

Barnes, Ian, “Historical atlas of the Celtic world” (London 2009) Kruta, Venceslas & Forman, Werner, “De Kelten”, vert. J. Smit (Weert 1987)