Het verhaal van de wijn….Halloween

Het verhaal van de wijn….Halloween

Het verhaal van de wijn:

Halloween en wijn….naamloos

Elk jaar op 31 oktober duiken de Heksenwijn, weerwolftranen, verdwijndrank, waarheidsserum en duivelsbloed weer op in onze associatie met Halloween, naast de vertrouwde “Jack-o’- lantern” pompoenen. Lampionparades en gruwel- en huivertochten, wie is er niet mee opgegroeid?

Ontstaansgeschiedenis

De naam Halloween is afgeleid van Hallow- e’en, van All Hallows Eve. In het Nederlands Allerheiligenavond. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudjaar. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar, en het was de tijd van de slacht. En dus was er tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november). Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Heidenen, Kelten en Wiccans/Heksen geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Op Samhain is de scheiding tussen de dodenwereld en onze wereld het dunst, het Feest der Doden.

image-4577419

In Groot- Britannië werd Halloween toendertijd vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit de doden op zouden rijzen, werden aangetrokken door het voedsel (koekjes en wijn) dat voor hen neer werd gelegd voor de deuren. Om de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Na de Romeinse invasie in Groot-Brittannië, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk ook de viering van de oogst betroffen en het eren van de doden.

In 800 na Christus stak een christelijk gebruik van het vaste land de zee over en vermengde zich met het Britse halloweenfeest. Op 2 november, Allerzielen, gingen in lompen gehulde christenen bedelend in de dorpen rond om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het “Trick or Treat” spelletje vindt mogelijk daar zijn oorsprong. (Trakteer me of neem me in de mailing)

Tot zover het ontstaan van Halloween. Maar wat is nu de betekenis en rol van wijn? Voor Christenen is de rol van de wijn en de wijnstok in de Bijbel zeer vaak onderwerp. De gebruikte, vaak Hebreeuwse namen, zijn vaak negatief van aard en ook aan andere alcoholische dranken gekoppeld. “Asis (jonge wijn), Jajin (wijn en drank), Tirosj (bedwelmen), Mimsakh (mengeling), Sove (zuipen) en Sjekhar (dronken)” worden vaak gebruikt in het OT. Wijn was een genotsgoed en kon een duivelse uitwerking hebben.

Maar vanwaar de termen heksendrank, duivelsbloed, weerwolftranen e.d.? Er is vrij weinig bekend en over geschreven. Het weinige dat ik tegen kwam was het verhaal over bijgeloof en eksters, waarin o.a. ‘duivelsbloed’ genoemd word.

“Eksters werden van oudsher al beschouwd als ongeluksvogels, verkondigers van dood en rampzaligheid. Nog zijn er woorden en uitdrukkingen in gebruik die getuigen van dit volksgeloof, zoals ‘eksteroog’. Ook zou de ekster onder zijn tong een druppel duivelsbloed dragen. Eén ekster brengt onheil, twee daarentegen geluk”. Eksters maken er echter een gewoonte van het gehele jaar bij uw voordeur naar etenswaar te zoeken, getuige de veelal opengepikte vuilniszakken.

Tevens zijn er m.i. tal van omgevingsfactoren te noemen die de rol van wijn kunnen bepalen. De slachtmaand viel ongeveer samen met Halloween, het bloed van de geslachte beesten lag in die tijd voor de deur, de eerste geperste druiven (echter niet alleen rood), de rode herfstkleuren in de natuur, de duivel en de doden die volgens de sagen op bezoek kwamen, de pompoen en misschien de rode ogen van lieden die teveel wijn gedronken hadden?

Ook in de Bijbel wordt er stevig gewezen op de “duivelse” invloed op de mens bij overmatig gebruik. Rood als kleur is zeer aanwezig en angstaanjagend. Tevens is rode wijn zeer geschikt als ingrediënt om bloederige taferelen na te bootsen, gevoed door de strenge leer in de periode 1500-1950 waarbij we moesten “vrezen”….

Wie zal het zeggen?

de_kaart_van_halloween_van_de_heks_van_de_wijn-r7fa4eec48b7f401c8fd8dbe43efb33d9_xvuat_8byvr_324LANGA071100110N.png_bewerkt

Tot slot voor diegene die de komende dagen als Heiden, Kelt of Heks door het leven gaat een recept voor Heksenwijn en duivelsbloed:

Ingrediënten: 2 el. groene theeblaadjes, 1 borrelglas rum, 1 borrelglas vruchtenbrandewijn, 1 borrelglaasje wodka, 1 glas sterke rode wijn , 1 el. honing, 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 1 snufje peper, 1 liter kokend water..

Trek thee van het water en de theeblaadjes en laat een paar minuten trekken. Vermeng de thee met alle ingrediënten.

Bovenstaande wijn de Langa Pasion, is mede door zijn naam zeer geschikt als wijn voor de gepassioneerde gifmenger. Bedwelmend lekker, vurig en stroperig in het glas.

Proost! Happy Halloween

Bronnen: o.a. Wikipedia