Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard! Juni!

Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard! Juni!

LOGO-WIJNKADO-300PX13

Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard!

wijnlandschapJuni, het begin van de meteorologische zomer. In de wijngaard is er de hele zomer door werk aan de winkel, naast het werk in de wijnkelder.  Een paar weken vakantie, zoals bij de meesten van ons, zit er voor de wijnbouwer niet in.

Dieven, kippen en kuikens…

Nee,het gaat hier niet om Lowieke de vos die het plaatselijke kippenhok heeft leeg geroofd. In deze maand worden de wijnstokken bevrucht. Droog en warm weer doet de bloei van de stokken versnellen en zorgt tevens voor een gelijktijdige groei van de druiven aan hun tros. Bij minder fraai weer en koelte ontstaan trossen met bessen van ongelijke rijpheid, ze noemen dit ‘kippen en kuikens’ . De opgroeiende vruchttakken moeten steeds tussen de draden gebracht worden en eventueel aangebonden. De bladwand moet voldoende open gehouden worden om schimmels tegen te gaan.  Het weghalen van de “dieven” is ook een belangrijk werkje. Dit is het verwijderen van de uitlopers die uit de onderstam groeien en dus geen vrucht dragen. Door het weghalen hiervan kunnen de belangrijkste uitlopers zich beter ontwikkelen. De onderste bladeren weghalen is vaak nodig om de trossen meer zon te geven en sneller te laten drogen na regen. De stokken reageren in juli op het warme weer en de bessen zijn nu duidelijk herkenbare kleine druiven. Dit heet ‘vruchtzetting’. De wijnbouwer verwijdert nu enkele trossen zodat de stok al zijn energie aan de overige kan wijden. Er wordt nog steeds onkruid gewied.

download (3)Heli’s

Kijk overigens niet vreemd op als u bijv in de Bourgogne- of Bordeaux-streek bij de top-cru’s in de zomermaanden na een verfrissend buitje, een helicopter boven de druivenstokken ziet hangen om de druiven te drogen.
Of in koude periodes om de koude lucht te verjagen….Men doet er alles voor om de hoogste kwaliteit te halen.

Aanbieding!!!! Zes Zonnige zomerwijnen (6 flessen) wit (2), rosé (2) en rood (2) Proef en geniet!*

DSC_0414_resized6 heerlijke wijnen voor op het terras in de zomerzon en/of bij de BBQ!

Nu voor  € 49,95 inclusief bezorging! 

Helaas geen EK-voetbal met het Nederlands Elftal, maar bij deze een heerlijk zestal voor bij de bbq of tv!

Wit

  1. Bodega Langa Chardonnay 2014, Spanje (Biologisch)
  2. Real Dotal, Blanco, Tierra de Castilla, 2015, Spanje.

Rosé

  1. Bidoli Pinot Grigio Rosé 2014, Venetia IGT, Italie.
  2. l’Etoile de Mer, Mont Baudile IGP, 2015,  Frankrijk.

Rood

  1. Domaine Maurel Tradition Cabardes 2014, Frankrijk.
  2. Bodega Ayles, Ayles Reula, Garnacha, Carinena, 2014, Spanje.

 *Onze 10% kortingsvoucher is bij deze aanbieding niet van toepassing!

Zondag 19 juni a.s is het…..Vaderdag! Enkele interessante kado-tips!

Nog aan het dubben wat vadertje-lief deze keer te geven met Vaderdag? Geen nood! Hier staan twee interessante en originele kado-tips om pa mee te verrassen.

wijkado-staand-wit1. Een echt persoonlijk wijnkado op basis van het BIG5-model! Vul zijn
karaktereigenschappen in et voilá! U hebt een echt uniek kado voor hem!

wijnkadobon2. Een persoonlijkwijnkado-bon! De oplossing als je pa liever zelf een mooie fles laat  uitzoeken, te verkrijgen van €10 t/m €50 euro.   

De zomervakantie is in aantocht maar welke druif kom ik nu tegen op mijn vakantieadres?

Tja, half juli begint de zomeruittocht. Zuid-Europa is nog altijd favoriet bij de meesten spaanse vlag met stiermede door de aanwezigheid van heerlijke lokale wijn. Wijn die je hier in Nederland misschien niet eens tegenkomt. Maar welke druif komt nu precies waar vandaan of tref je het meeste aan op jouw vakantiestek? Persoonlijkwijnkado.nl is in de vorige blog begonnen met la douce France. Nu volgt Spanje en Italië de volgende maand.

Nb. Vanwege de hoeveelheid variaties, zijn een aantal streken van Spanje maar beschreven.

Noord- en Noordwest Spanje

Al eens op bedevaart geweest naar Santiago de Compostela? Vast niet! Maar volg je de route dan kom je de Garnacha tegen, in het Frans Grenache genoemd. deze druif is bekend uit de Rioja en de streek van Navarra en Baskenland, Noord-Spanje. Voor de betere rode Spaanse wijnen gebruikt men de Tempranillo die naast die streek ook te vinden is in de Ribeira del Duero (Galicië). Tempranillo betekent overigens “vroegrijp”. Witte Rioja’s zijn voornamelijk gemaakt van de Macabeu-druif met ‘soms als ‘hulpdruif de Malvasiá.

Catalunya

Steek je echter bij Perpignan de grens over, dan kom je terecht in Catalonië. 90% van de Cavaproductie (Champagne-achtige mousserende wijn) wordt in deze regio gemaakt van vooral de Macabeo, Parellada en Xarel.lo soms aangevuld met Chardonnay. De rosé-cava is gemaakt van Grenache, Tempranillo, Monastrell of Carineña.

Ten zuiden van Barcelona, richting Tarragona, zijn de belangrijkste druiven de Xarel.lo, witte Macabeu, garnacha blanca, Carineña en Ull de Llebre (Tempranillo) In deze regio maar ook in andere regio’s wordt flink geëxperimenteerd met niet-inheemse druivensoorten zoals Cabernet-Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Het is dus in Spanje een beetje anders dan in Frankrijk, waar men traditioneel meer vasthoudt aan de traditie.spain_wine_regions_map

Tot slot de Balearen (Mallorca, Ibiza en Menorca) Sinds de ontdekking van de eilanden door Club Med in de jaren ’60 loopt de wijnhandel hier uitstekend. Ze hebben er echter een paar interessante inheemse druivensoorten die nog steeds gebruikt worden. Manto Negro, Callet (beiden Rood) en de Moll voor witte wijn.

Volgende uitgave: Italië!