Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard! Zomereditie

Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard! Zomereditie

Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard!

Ondertussen in de wijngaard vertelt het verhaal van het werk dat gedurende het jaar plaatsvindt in de wijngaard.images (1)

Juli en augustus staan in de wijngaard voor de rijping van de druiven en de zichtbaarheid daarvan….Men wil zo veel mogelijk zon op de druiven laten schijnen dus er wordt doorlopend gesnoeid. Nadeel daarvan is dat de vogels nu een lekker maaltje in het vizier hebben. Vaak zie je dan enorme netten gespannen om de gevleugelde vrienden niet hun geliefde kostje te kunnen laten verslinden. In deze periode is het ook van belang via metingen te achterhalen hoe het staat met de ontwikkeling van het suikergehalte. Op basis hiervan kan men bepalen wanneer er geoogst kan worden.

 

Aanbieding!!!! Tour de France-wijnen (6 flessen) wit (2), rosé (2) en rood (2) Proef en geniet!*

tdf
tourdefrance246 heerlijke Tourwijnen voor op het terras in de zomerzon en/of bij de BBQ! 
Nu voor  € 44,95! 

Vanaf zaterdag 2 juli start de Tour de France editie 2016. Een speciale selectie van wijnen uit de streken* die onderweg aangedaan worden. (*bij benadering)

Wit

  1. Domaine de la Bretonnière, Muscadet-Sevre et Maine AOC, 2015
  2. Blandine et Marcel, Côtes de Gascogne IGP, 2015, Colombard et Ugni-blanc

Rosé

  1. Extreme Gris, Coteaux du Languedoc AOP, 2015
  2. l’Etoile de Mer, Mont Baudile IGP, 2015,  Frankrijk.

Rood

  1. Domaine Maurel Tradition Cabardes 2014, Frankrijk.
  2. Ventoux AOC, Perrin, 2015

 *Onze 10% kortingsvoucher is bij deze aanbieding niet van toepassing!

De zomervakantie is in aantocht maar welke druif kom ik nu tegen op mijn vakantieadres?

Tja, half juli begint de zomeruittocht. Zuid-Europa is nog altijd favoriet bij de meesten
mede door de aanwezigheid van heerlijke lokale wijn. 709372-wijn-flessen-en-italiaanse-vlagWijn die je hier in Nederland misschien niet eens tegenkomt. Maar welke druif komt nu precies waar vandaan of tref je het meeste aan op jouw vakantiestek? Persoonlijkwijnkado.nl is in de vorige blogs begonnen met la douce France en vervolgens Spanje . Last but not least volgt nu Italië.

Noord-Italië

VenetiePiemonte, wat “aan de voet van de berg” betekent, Ligurië, Lombardije en de regio Friuli en Venezia worden respectievelijk in het westen en in het noorden beschermd door de Alpen. In Asti (Piemonte) wordt van de Muscat-druif de Muscato d’Asti gemaakt, een lekkere mousserende wijn. Meer naar het noordoosten vind je heel veel Pinot Gris (grigio) waar hij met enorme opbrengsten tot een lichte witte wijn wordt verwerkt. Qua rode wijn kennen we allemaal de Barolo’s en Barbaresco’s die van de Nebbiolo gemaakt worden. Verder komen ook de Barbera, Dolcetta en de Cabernet-Franc in Noord-Italië voor, alsmede de Corvina, Rondinella en Molinara die aan de basis staan van de Valpolicella. In deze streek wordt ook de beroemde Amarone gemaakt van gedroogde druiven.

Toscane en Umbrië (midden)photo-1447279506476-3faec8071eee

Sangiovese…de meest verbouwde blauwe druif van Italië is ook één van de beste! Deze druif is de basis voor brunello’s, chianti’s, Vino Nobiles uit Toscane en de Torgiano en Montefalco uit Umbrië. De Etrusken verbouwden deze druif al 3000 jaar geleden!. Tegenwoordig worden de Sangiovesewijnen afgeroomd met andere druiven zoals Cabernet-Sauvignon, Merlot (Frankrijk) maar ook witte Malvasia- en Trebbianodruiven. Dit alles om de wijn soepeler te maken en minder te hoeven laten rijpen. De hoeveelheid Sangiovese bepaalt de duur van het rijpen. Bekende witte druiven zijn de Verdiccio en de Vernaccia.

Zuid-Italië en Sardinië

Echt bekend zijn de meesten niet maar in de regio Campania vindt je heel veel zeer oude druivenrassen zoals de Asprinio d’Aversa en de Biancolella. In Calabrië wordt voornamelijk rode wijn gemaakt van de Gaglioppo en Malvasia nero. Opvallend is dat de inheemse druiven uit Zuid-Italie ook heel lokaal gebruikt worden.

Vermentino

Net zoals de Sangiovese in rode wijn kom je de Vermentino voor de witte wijn in heel Italië tegen maar vooral op Sardinië. Hij heeft echter in Italië meerdere namen zoals Pigato in Ligurië en Favorita in Piemonte. Deze druif wordt daarnaast in Toscane mede gebruikt voor de bekende Vin Santo!