Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard!

Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard!

Het verhaal van de wijn: Ondertussen….in de wijngaard!

In mei leggen alle vogels een ei is een gegeven dat zelfs kinderen al weten. Maar wat weten we over de wijngaard? Wat gebeurt daar eigenlijk in mei….20160410_113133[1]

Al eens een keer in het voorjaar door een wijngebied gereden of gelopen? De meest in het oog springende kleur is zeker geen groen! Maar in mei is de wijngaard inmiddels ontwaakt, knoppen zijn uitgelopen en staan volop in bloei. Voorafgaand is in de winter de snoei geweest en zie je nu, afhankelijk in welke streek je bent, sterk teruggesnoeide en opnieuw opgebonden druivenstokken. Het doel hiervan is het tegengaan van wildgroei. De bewerking zou anders erg lastig worden en het gevaar van schimmelziekten kan gemakkelijker de kop op steken. In de lente is het ook zaak het teveel aan uitlopers weg te halen. Doe je dit niet, dan worden de druiven steeds kleiner en de kwaliteit minder. De snoei bepaalt dus zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de opbrengst. Ook bodemverzorging is een belangrijk onderwerp in de lente. Onkruidbestrijding, bemesting en grondbewerking zijn dagelijkse bezigheden in deze periode. Volgende maand verder….

Rosé….wie drinkt er mee?

Eindelijk, daar was dan de lente afgelopen weekend en ook vandaag is ondanks een grijs dek, de temperatuur prima. Vandaar dat Persoonlijkwijnkado.nl graag haar rosé wijnen in het zonnetje zet. Iets te vieren binnenkort? Communiefeest, verjaardag of gewoon lekker bij de BBQ. Met deze rosé wijnen smaakt de lente nog intenser….

Dit keer een Frans-Italiaans onderonsje. de-flessen-van-de-wijn-en-franse-vlag-1778312709372-wijn-flessen-en-italiaanse-vlag4 prachtige roséwijnen voor bij zeevruchten, schaal-en schelpdieren, zachte kostkazen, gegrilde groenten en bij de BBQ van zowel vis als vlees. Maar zeer zeker ook als apéro!

BIDOL351400501N.png_small_imagePUECH120600102N.png_small_imageEXTREME GRISIPPOL051200301N.png_small_image     Rosé-special!

  1. Bidoli Pinot Grigio 2014, Italië, van €8,75 voor €7,75 (Speciale aanbieding!)
  2. Domaine Puech Monbert, 2012, Frankrijk, nu €7,75
  3. Extreme Gris, 2015, Frankrijk, nu €8,50 *
  4. Ippolito 1845 Mabilia, 2014, Italië, nu €9,95

De zomervakantie is in aantocht maar welke druif kom ik nu tegen op mijn vakantieadres?

Arc de TrTja, half juli begint de zomeruittocht. Zuid-Europa is nog altijd favoriet bij de meesten mede door de aanwezigheid van heerlijke lokale wijn. Wijn die je hier in Nederland misschien niet eens tegenkomt. Maar welke druif komt nu precies waar vandaan of tref je het meeste aan op jouw vakantiestek? Persoonlijkwijnkado.nl begint deze blog in mei met la douce France, later gevolgd door Spanje en Italie. Nb. de beschreven druivensoorten kunnen dus ook elders in de wereld zeer populair zijn.

Hoewel de Tour de France nog 2 maanden op zich laat wachten beginnen we met de bekendste in deze tour: tourdefrance24Chardonnay….heeft vanuit de Bourgogne de wereld veroverd. Een echte wereldwijn dus vanwege zijn grote aanpassingsvermogen. Nog zo’n wereldreiziger is de Sauvignon blanc. Begon zijn carrière aan de Loire en is na de Chardonnay de populairste witte druif. Ooit van Viognier gehoord?  Moet wel! Wie is er niet door het Rhônedal gereden op weg naar zuidelijke oorden of naar de Ardeche, waar deze druif het prima doet. Een stuk noordelijker, in de Elzas vindt je een paar andere bekende soorten zoals Riesling, Gewürztraminer, Silvaner en Pinot Blanc. Aligoté is afkomstig uit de Bourgogne en zie je verder in de Jura en de Savoie. Muscadet…komt oorspronkelijk uit de Bourgogne maar is sinds de 18e eeuw onlosmakelijk verbonden aan de streek rond Nantes (Vendée, monding van de Loire) nabij de Atlantische oceaan. Zit je deze zomer aan het dessert in de Bordeaux? Je hoeft niet te klagen, de grote dessertwijnen uit de Bordeaux-streek worden gemaakt van de Sémillondruif  en zijn voortreffelijk. Tot zover de witte wijn-druiven, op naar de rode….photo-1441704430085-daaa9efd7317

Om in de Bordeaux-streek te blijven, Merlot, Cabernet-Sauvignon en Malbec komen oorspronkelijk uit de Bordeaux. Echter, de laatste soort, Malbec, zie je nu vooral in de Cahors (Zuid-West Frankrijk) De Cabernet-Sauvignon is de geliefdste rode-wijn druif ter wereld en staat aan de basis van de beroemde crus classés van de Médoc. De Merlot boekt de beste resultaten in de Saint-Emilion en Pomerol. Cabernet Franc komt men tegen in de Loire maar ook in Saint-Emilion bijvoorbeeld. Net boven Lyon, in de Beaujolais, staat het letterlijk vol met Gamay die verder ook nog in de Loire en in de Ardeche gebruikt wordt. photo-1436984865625-d278e0c37da6Syrah kom je tegen vanaf de noordelijke Rhône-hellingen tot ver in de Provence, tegenwoordig de gehele Franse “Midi”. Nu we toch in het zuiden zijn, op naar Châteauneuf-du-Pape voor zijn topwijn gemaakt van Grenache. In dit gebied en in de Languedoc-Rousillon kom je vaak ook nog de Mourvèdre, Carignan en de Cinsault tegen. Tot slot staan aan de voet van de Pyreneeën, bijna in Spanje, de Tannat-stokken op klei en kalkgrond. Ben je ze in 1 vakantie allemaal “tegengekomen”, dan kan je vakantie haast niet mislukt zijn.

 

Speciale lente-aanbieding, 6 flessen met lentegenot!

Geen asperges maar wel lentegenot, zie hier 6 heerlijke lentewijnen voor aan tafel en op het terras! Bestel ze nu voor € 49,95*photo-1452881396552-92ea605f0c14

*Zolang de voorraad strekt, aanbieding kan tussentijds gewijzigd worden

 

 

Geen nieuwsbrief of aanbiedingen meer ontvangen? Stuur een lege email aan info@persoonlijkwijnkado.nl en uw gegevens worden z.s.m. verwijderd.