Wijnland Nederland
Sinds de Romeinse tijd zou er wijnbouw in Nederland zijn. Met name rond Maastricht hebben we bewijs dat er rond 968 wijnbouw aldaar plaatsvond middels een inventarislijst van koningin Gerberga van Saksen.
Het was uiteindelijk Napoleon Bonaparte die een eind maakte aan de wijnbouw in Nederland, echter niet definitief. Pas in 1970 begon de familie Hulst weer met wijnbouw rond Maastricht op hun wijngaard de Apostelhoeve. Sindsdien is er een gestage ontwikkeling en uitbreiding in Nederland van wijnbouw.
De gebruikte druivenrassen in Nederland zijn dezelfde als in Duitsland, Luxemburg en de Franse Elzas naast enkele hybride druivenrassen die bestand zijn tegen de schimmelziektes.
Wijnclassificatie zoals in Frankrijk en andere landen kent men in Nederland nog niet behalve dat men er een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). In de Europese verordeningen voor streekproducten is vastgelegd dat wijnen uit een specifiek gebied een bescherming van geografie (BGA) of -oorsprong (BOB) kunnen verkrijgen.
Nederland kent zeven wijnnamen die als beschermde oorsprongsbenaming (BOB) zijn geregistreerd: Ambt-Delden en Achterhoek-Winterswijk, Maasvallei Limburg, Mergelland, Oolde, Rivierenland, Vijlen.[8][9] Wijnen geproduceerd in deze gebieden moeten voldoen aan specifieke regels. Voor alle gebieden geldt dat de wijnen voor 100% moeten bestaan uit druivenrassen die in het geldende gebied zijn geteeld. Daarnaast mogen het alleen druivenrassen zijn van de echte wijnstok (Vitis vinifera), in tegenstelling tot zogenoemde 'hybride' druivenrassen. De gebieden hebben ieder een uniek terroir, dit maakt bijvoorbeeld dat bepaalde druivenrassen zich daar goed kunnen ontwikkelen en de wijnen een hogere typiciteit kennen. Aanvragen voor drie nieuwe BOB is nog niet afgehandeld: Schouwen-Duiveland, Twente en De Voerendaalse Bergen. (Bron: Wikipedia)
Selecteer in het selectiemodel in onze webshop op Nederland om ons aanbod van Nederlandse wijn te zien. Helaas is deze zeer beperkt beschikbaar. Mail ons alvorens te bestellen om teleurstellingen te voorkomen.
De Apostelhoeve van de Familie Hulst nabij Maastricht