streek van herkomst Calatayud

Wijnstreek Calatayud

Calatayud is een wijnstreek in de provincie Zaragoza, in de regio Aragón, in het noordoosten van Spanje. Het is een gebied met een lange geschiedenis van wijnbouw, dat zich uitstrekt over een gevarieerd landschap van heuvels en valleien, met een hoogte variërend van 550 tot 880 meter boven zeeniveau. De regio staat bekend om zijn rode wijnen, met name die op basis van de Garnacha-druif (Grenache).

Enkele kenmerken van de wijnstreek Calatayud zijn:

  1. Klimaat: Calatayud heeft een continentaal klimaat, gekenmerkt door hete zomers en koude winters. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht tijdens het groeiseizoen van de druiven dragen bij aan de ontwikkeling van complexe aroma's en smaken in de wijnen.

  2. Bodem: De bodem in Calatayud varieert sterk, maar het is over het algemeen rotsachtig en arm aan voedingsstoffen. Dit, in combinatie met de hoogte en de droge omstandigheden, dwingt de wijnstokken om diep te wortelen en resulteert vaak in lage opbrengsten met geconcentreerde druiven.

  3. Druivenrassen: Naast Garnacha worden in Calatayud ook andere druivenrassen verbouwd, zoals Tempranillo, Syrah, Mazuela (Carignan), en Macabeo voor witte wijnen.

  4. Wijnstijlen: De rode wijnen van Calatayud staan bekend om hun levendige fruitige karakter, met tonen van rijpe bessen, kruiden en soms een vleugje mineraliteit. Ze zijn vaak vol van smaak en hebben een goede structuur. De witte wijnen zijn fris en fruitig, met een aangename zuurgraad.

Calatayud heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, mede dankzij de goede prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen. Producenten hebben geïnvesteerd in moderne wijnbouwtechnieken en kwaliteitsverbetering, waardoor de wijnen uit deze regio steeds meer erkenning krijgen, zowel op nationaal als internationaal niveau.