streek van herkomst Marche (de Marken)

Wijnstreek Marche (de Marken)

De Marken (Le Marche in het Italiaans) is een prachtige wijnstreek in het midden van Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het is een regio met een rijke geschiedenis en een gevarieerd landschap, variërend van bergen tot heuvels en vlaktes, wat resulteert in diverse microklimaten die gunstig zijn voor wijnbouw.

Enkele van de belangrijkste wijngebieden in de Marken zijn:

  1. Verdicchio dei Castelli di Jesi: Dit is een van de meest bekende wijnsoorten uit de regio. Het is een witte wijn gemaakt van de Verdicchio-druif. Verdicchio-wijnen uit dit gebied zijn vaak fris, levendig en aromatisch, met tonen van citrus en amandel.

  2. Verdicchio di Matelica: Een ander belangrijk Verdicchio-gebied in de Marken, bekend om zijn Verdicchio-wijnen van hoge kwaliteit. Deze wijnen zijn over het algemeen iets krachtiger en gestructureerder dan die uit Jesi.

  3. Rosso Conero: Dit is een rode wijn die wordt geproduceerd in de heuvels rond de Monte Conero, in de buurt van de stad Ancona. Het belangrijkste druivenras is Montepulciano, wat resulteert in wijnen die vaak diep van kleur zijn, met stevige tannines en aroma's van rood fruit en kruiden.

  4. Rosso Piceno: Een ander rood wijngebied in de Marken, bekend om zijn blend van Sangiovese en Montepulciano druiven. Rosso Piceno-wijnen zijn vaak fruitig en sappig, met een goede balans tussen tannines en zuurgraad.

  5. Lacrima di Morro d'Alba: Dit is een unieke rode wijn gemaakt van de Lacrima-druif, die voornamelijk wordt verbouwd in de buurt van de stad Morro d'Alba. Lacrima di Morro d'Alba-wijnen zijn aromatisch, met intense bloemige aroma's en smaken van rood fruit.

Naast deze belangrijke wijngebieden produceert de Marken ook andere wijnen, waaronder witte wijnen van druivensoorten zoals Trebbiano, Pecorino en Passerina, evenals rode wijnen van Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon.

De Marken staat ook bekend om zijn prachtige landschappen, historische steden en pittoreske dorpjes, waardoor het een ideale bestemming is voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar authentieke Italiaanse wijnen en een unieke culinaire ervaring.