Coral Wine Merga Victa Pošip, ofwel "Koraal-wijn, zeewijn en Onderwaterwijn", een unieke wijn uit de Adriatische zee
Coral Wine Merga Victa Pošip is een bijzondere witte wijn uit Kroatië, specifiek afkomstig van het eiland Korcula in de regio Dalmatië. De wijn is uniek omdat hij onder water wordt gerijpt, wat bijdraagt aan een bijzonder rijpingsproces en smaakprofiel.
Het Coral Wine project in de Adriatische Zee is de eerste en enige onderwater-wijnkelder gespecialiseerd in het rijpen van wijnen onder water. Maar niet alleen de wijn wordt anders, ook het uiterlijk van de flessen. Door de afzetting van koraal op de fles krijg je iets unieks. Heerlijk om te drinken en origineel om cadeau te geven!
Een onderwater-wijn-makerij als testproject
Het begon allemaal toen Marko Dusevic geen wijn mee naar huis wilde nemen. Hij liet de wijn in de zee zinken. Marko vergat de wijn en kwam de flessen tegen tijdens een duik naar mosselen. Hij ontdekte de met koraal bedekte schoonheid van de fles. Het duurde echter nog eens 10 jaar om het verouderingsproces te verfijnen. Het project is gestart in 2013 om wijn te verfijnen voor de kust van het eiland Pag in Kroatië. In samenwerking met verschillende producenten uit meerdere landen in Europa werden er in 2020 al 10.000 flessen gerijpt in zee.
Duurzaam en milieuvriendelijk
De wijnen worden in speciale kooien vastgezet en vervolgens op een diepte tussen de 25 en 45 meter op de zeebodem gelegd. Omdat het een kustboerderij is waar mosselen en oesters worden gekweekt, wordt de kwaliteit van het zeewater op de locatie van Coral Wine wekelijks gecontroleerd door de Kroatische regering, waardoor een veilige omgeving, duurzame oogst en milieuvriendelijke productie worden gegarandeerd.
Unieke fles als kunstvorm
De zeestroming, de druk en de temperatuur onder water komen allemaal ten goede aan het rijpingsproces. De kleine koralen, algen en andere zeeorganismen blijven aan de flessen kleven, waardoor elke fles een unieke kunstvorm wordt. De wijnen rijpen in deze omstandigheden gedurende 250 tot 700 dagen, afhankelijk van het soort wijn en de kenmerken die men voor elke wijn wil bereiken. De onderwateromstandigheden voor wijnrijping in de zee verzachten de tannines en de zuren, terwijl het authentieke aromatische profiel van elke wijn behouden blijft. Coral Wine zijn niet alleen extreem "good looking", maar zijn ook heerlijk van smaak. Ideaal als kerst- en relatiegeschenk, om een vriend cadeau te doen of gewoon voor jezelf!
WIJNMAKER
Black Island Winery / Coral Wine
VINIFICATIE
De nachtelijke oogst voor Merga Victa vond plaats eind augustus. Met de hand geplukte druiven worden gekoeld en ondergaan een selectie. Ze worden gekneusd met minimale druk. De fermentatie vindt plaats gedurende 3-4 weken onder strikte controle van de temperatuur bij 15°C, gevolgd door 5 maanden roeren van de fijne droesem. Deze wijn is na korte rijping in de fles, nog eens 8 maanden ondergedompeld in de Adriatische Zee op een diepte van ±20 meter. Het effect van de zee maakt dat de aroma's van steenvruchten en de zuren nog eleganter geïntegreerd zijn.
DRUIVEN
100% Pošip
NEUS
Pošip-wijnen hebben intense aroma's van rijp fruit zoals abrikozen, perziken, en citrusvruchten, samen met bloemige tonen en een subtiele mineraliteit. Verder zijn mediterrane kruiden duidelijk aanwezig.
SMAAK
De wijn heeft een volle body, met tonen van rijp wit en tropisch fruit (zoals perzik, meloen, en citrus), gecombineerd met een frisse zuurgraad. Soms zijn er ook hints van mediterrane kruiden en een minerale toets afkomstig van de unieke bodem van Korcula. Dit innovatieve proces van onder water laten rijpen, vaak aangeduid als "coral wine", zorgt voor subtiele verschillen in smaak, zoals een zachtere mondgevoel en een diepere complexiteit.
LAND
Kroatië
STREEK
Korcula