Het verhaal van de wijn, ondertussen in de wijnkelder….Halloweeneditie!

Het verhaal van de wijn, ondertussen in de wijnkelder….Halloweeneditie!

Het verhaal van de wijn, ondertussen in de wijnkelder….

bidoli4

De herfst….kil en vochtig, vallende bladeren, de eerste nachtvorst en misschien een flinke storm. Maar daarnaast de warmte van je huiskamer, de open haard aan en lekker kokkerellen. En….een goed glas wijn! Over storm gesproken, het stormt ook bij het glamourpaar Angelina en Brad, eigenaren van het prachtige Chateau Miraval. Nu het huwelijk op de klippen is gelopen, is het niet duidelijk wat met hun prachtige wijnkasteel gaat gebeuren…

Het is ook de tijd van Halloween, waaraan vorig jaar al een artikel besteed is en waar naar een link is gemaakt voor het recept van Halloweenwijn.

Het verhaal van de wijn, ondertussen in de wijnkelder….van het veld gaan we nu naar binnen ofwel het werk in de kelder gedurende de herfst- en wintermaanden. De wijnmaker is nu weinig op zijn velden te vinden, hooguit om late druiven te oogsten. Alleen in de noordelijke wijnlanden is, op het moment van schrijven (medio oktober), de pluk in volle gang.

Het werk vindt nu plaats in de wijnkelder, waar de net geoogste druiven allereerst geselecteerd worden en onrijpe druiven, blaadjes en takjes verwijderd (ontsteeld)worden*.  Voordat de druiven in de kelder arriveren, hebben ze al een transport achter de rug dat risicovol is. Tijdens het transport mogen druiven niet te zwaar opgestapeld worden om te voorkomen dat ze onder hun eigen gewicht bezwijken en het sap dat vrijkomt gaat oxideren.

Oxidatie is de verbinding tussen zuurstof en componenten uit de druivenmost of wijn, waardoor aromatische-of kleurafwijkingen kunnen ontstaan. Hoe voorkomt men dit? De eerste is al genoemd namelijk tijdens het transport. Daarnaast moet de wachttijd van de pluk in de wijngaard tot het transport zo kort mogelijk zijn, o.a. vanwege weersomstandigheden. Zodoende oogst men ook niet op het heetst van de dag.

Druiven voor witte wijn worden meteen na aankomst in de kelder geperst, druiven voor rode wijn later. Deze worden eerst gekneusd en blijven de schillen langer ter inweking. Tijdens de gisting verandert het suiker van de druif door inwerking van gist in alcohol. De wijnmaker kan dit proces beïnvloeden door of alle suiker te laten veranderen tot alcohol of deels. Zodoende krijg je droge, halfdroge of zoete witte wijn. Hoe meer suiker, hoe zoeter.

In de volgende editie meer over dit proces.

* Bij handmatige oogst

Run op flessen Chateau Miraval

miraval-roseNu Angelina en Brad besloten hebben hun huwelijk te ontbinden, is niet duidelijk wat met hun wijnkasteel gaat gebeuren. Liefhebbers en celebrity-volgers zijn een ware heksenjacht begonnen op de laatste flessen Chateau Miraval Blanc et Rosé. Hoewel onze voorraad snel slinkt, zijn er nog een aantal Rosé Magnumflessen verkrijgbaar maar Op=Op!!!

OUTLEToutlet1

Sinds afgelopen september heeft Persoonlijkwijnkado ook een outlet-pagina. Hier vindt je speciale aanbiedingen, laatste restanten (Op=Op) maar ook speciale, exclusieve wijnen etc.

Heksenwijn en duivelsbloed

naamloos

Tot slot voor diegene die de komende dagen als Heiden, Kelt of Heks door het leven gaat een recept voor Heksenwijn en duivelsbloed:

Ingrediënten: 2 el. groene theeblaadjes, 1 borrelglas rum, 1 borrelglas vruchtenbrandewijn, 1 borrelglaasje wodka, 1 glas sterke rode wijn , 1 el. honing, 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 1 snufje peper, 1 liter kokend water..

Trek thee van het water en de theeblaadjes en laat een paar minuten trekken. Vermeng de thee met alle ingrediënten. Santé!

Voor wie het toch liever bij druivensap houdt…Een echte Halloweenwijn…LANGA071100110N.png_small_image

Een echte Halloweenwijn is de Langa Pasion, mede door zijn naam zeer geschikt als wijn voor de gepassioneerde gifmenger. Bedwelmend lekker, vurig en stroperig in het glas. Nu slechts € 6,95

Proost! Happy Halloween

Feestdagen, relatiegeschenken, cadeautjes en zo….

LENOB250001001intenseHoewel het nog ver weg lijkt….elk jaar geven we rond de feestdagen relaties en/of collega’s, vrienden en familie een kado. prod-kadobonElk jaar weer dezelfde vraag; wat kan ik hem of haar nu het beste geven zonder saai, (te) gemakkelijk of “zunig” gevonden te worden? Persoonlijkwijnkado.nl heeft meerdere originele, en voor u praktische oplossingen om de ontvanger in het zonnetje te zetten. Van één specifieke fles Champagne tot een pakket van bijv. wit, rosé en rood, met of zonder uitgebreide beschrijving van de wijn, of een persoonlijkwijnkadobon, zodat uw relatie zelf kan uitzoeken in onze shop. Verkrijgbaar vanaf € 10,-  Vanzelfsprekend kunt u uw persoonlijke boodschap en visitekaartje erbij voegen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen op de site, per telefoon: +31 (0) 43-210 01 13 of info@persoonlijkwijnkado.nl

Herfstpakket voor bij de haard!

photo-1453060590797-2d5f419b54cbEen heerlijk Herfstpakket, een proeverij van 4 rode en 2 witte wijnen voor €59,95 inclusief verzending. (€ 51,- bij afhalen)

Speciaal voor de herfstdagen, aan tafel of bij een lekker haardvuur! 6 mooie wijnen, 4 rode en 2 witte wijnen:

Voor meer informatie over de specifieke wijnen, klik op de wijn. Om te bestellen, klik hier!

Domaine de Joÿ, l’Eclat 2015, Côtes de Gascogne IGP, Frankrijk (wit)

Chateau la Mothe du Barry 2014, Bordeaux Superieur, Frankrijk (rood)

Casa Primicia Joven 2014, Rioja, Spanje (rood)

Quinta do Alqueve Tradicional 2014, Tejo D.O. Portugal (wit)

Cantina del Vermentino, Kiri, 2013, Cannoneau di Sardegna, Sardinië (rood)

Calcu Carmenere Reserva, 2011, Chili, (rood)

 

Copyright Persoonlijkwijnkado.nl, oktober 2016